Kurir: Bezobrazluk: “Kosovo je sused Srbije”

Homoseksualci Srbije priznali su nezavisno Kosovo. O tome svedoče slike s natpisom „Kosovo je sused Srbije“, koje su s potpisom homoseksualne organizacije Kvirija (Queeria) okačene na nekoliko internet sajtova na srpskom jeziku.

Na sajtu namenjenom druženju i upoznavanju „Fejsbuk“ osnovana je i grupa „Kosovo je sused Srbije“, koja očigledno pokušava da napravi sprdnju i parodiju od parole „Kosovo je srce Srbije“. Na jednoj od okačenih slika vidi se muškarac koji skida košulju, a ispod nje je majica na kojoj stoji natpis „Kosovo je sused Srbije“. Druga slika je pomalo morbidna, na njoj je predstavljen nabildovan muškarac, go do pojasa. Na levoj strani grudi, u visini srca, na golu kožu mu je okačen bedž „Kosovo je Srbija“, a ispod bedža, preko stomaka, sliva se krv.

Na obe slike u donjem desnom uglu stoji potpis „ljueeria.com“. U podacima o slikama piše da ih je ubacio izvesni Predrag Azdejković. Reč je o istaknutom aktivisti „Kvirije“ i novinaru internet magazina koji izlazi na njihovom sajtu. Grupa trenutno broji 278 članova, mada najmanje četvrtinu čine stranci iz latinoameričkih, arapskih i drugih zemalja, kao i Šiptari iz Albanije i sa Kosmeta.

Među članovima više ima muškaraca, a manje žena. Znatan je broj pristalica Liberalno demokratske partije. Tu su i Čedomir Jovanović i novinar Petar Luković, mada nismo mogli pouzdano da utvrdimo radi li se o njihovim pravim profilima.

Slike koje smo opisali nalaze se i na sajtu „zokster.net“, na jednom od blogova. Pored njih, tu su i druge slike s potpisom „Kvirije“. Među njima je i ona pod naslovom „Moleban za Kviriju“, na kojoj grupa muškaraca u najčudnijim pozama stoji na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Slika očigledno parodira nedavno održani moleban za Kosovo i Metohiju. U potpisu ispod ovih slika stoji „Ponizno vaš, Predrag M. Azdejković“.

Inače, u grupu „Kosovo je sused Srbije“ na Fejsbuku ovih dana se ubacio insajder, neistomišljenik, izvesni Milan Matić. On je poremetio profil grupe ubacivši nekoliko slika koje daju podršku Kosmetu u sastavu Srbije, kao i nekoliko članaka o trgovini organima Srba. Takođe, svojim komentarima je jasno stavio do znanja šta misli o grupi, nazivajući njene članove izdajnicima. Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa Azdejkovićem, ali on nije odgovarao na naša pitanja.

Gej parada uoči Vidovdana

Homoseksualne organizacije u Srbiji zahtevaju već godinama da se u Beogradu na Dan ponosa, 27. juna, održi „gej parada“. Ovaj događaj pada dan uoči Vidovdana, najvećeg srpskog praznika, što za nacionalne organizacije predstavlja najveću moguću provokaciju. Dok se ne stvore bezbednosni uslovi za tako nešto, srpskim homoseksualcima preostaje da svoje seksualno opredeljenje izraze na gej paradama u okruženju, što su i učinili proteklog vikenda u Zagrebu.