Merlinka festival u Novom Sadu

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da su godinama dve najdiskriminisanije grupe u Srbiji Romi i seksualne manjine. Ipak, najbolji način za prevazilaženje predrasuda jeste upravo informisanje o diskriminisanoj grupi, a to je i ideja festivala LGBT filma “Merlinka”, koji se od ove godine održava i u Novom Sadu. …
Na prvoj večeri festivala “Merlinka” u Novom Sadu tražila se stolica više. Izgleda da je novosadska publika željno iščekivala festival koji se u Beogradu održava od 2009. godine, a koji je pokrenut sa vrlo jasnim ciljem:
“Merlinka festival je najbolji način da se borimo protiv predrasuda prema LGBT populaciji. Filmska umetnost je uvek tu da širi horizonte tako da smatram da ovaj festival naročito sad u Novom Sadu da će doprineti tom cilju”, kaže Predrag Azdejković, direktor festivala.
Poražavajuća činjenica govori da većina građana Srbije homoseksualnost shvata kao bolest, a prema poslednjem izveštaju o položaju seksualnih manjina u Srbiji, porodično nasilje prema LGBT osobama je u blagom porastu u odnosu na prethodnu godinu.
Za to vreme, u Novom Sadu više zvanično ne postoji niti jedna LGBT organizacija. Otud i Merlinka u Novom Sadu. Večeras će u Muzeju savremene umetnosti biti prikazana dva filma, a prva projekcija počinje u 19 časova.