24sata: Gejevi dobijaju otkaz čak i ako se šuška da su gejevi

Osim fizičkog nasilja kojem su često izloženi, pripadnici gej populacije u Srbiji svakodnevno trpe i različite oblike diskriminacije…

Zbog šikaniranja na poslu, u školi, u zdravstvenim ustanovama i porodici, prinuđeni su da pomoć traže od policije i sudova, ali i u inostranstvu, poput Mladena Željka Todorovića koji je emigrirao u SAD gde pokušava da dobije azil.

RAZLIKA – Iako brojni zakoni u Srbiji zabranjuju diskriminaciju, takvi slučajevi su sve češći.

– Često se događa da ljudi dobiju otkaz samo zato što su rekli da su gejevi ili se u firmi pročulo da je to tako. Jednom feminiziranom mladiću koji je došao na intervju za posao poslodavac je rekao da firma ne traži koleginicu, nego kolegu – kaže za „24 sata” Boban Stojanović iz Kvirije.

Stojanović navodi i slučaj kada je u jednoj školi u Vojvodini nastavnik bio izložen maltretiranju samo zato što je, želeći da decu upozna sa različitostima, na čas doveo čoveka u kolicima, bivšeg narkomana i gej osobu.

– Žalili su nam se aktivisti i da u zdravstvenim ustanovama nisu hteli da im pruže punu uslugu zato što su rekli da su gejevi – kaže Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse.

Gej aktivista Predrag Azdejković kaže za „24 sata” da je imao „drugačiji tretman” od ostalih na pregledu kod urologa.

– Kada sam mu rekao da sam gej, rekao mi je da ćemo se češće viđati. Lekari, iako kažu da nije tako, na gejeve gledaju kao na hodajuću zarazu – kaže Azdejković.

Boban Stojanović podseća i na slučaj od pre nekoliko godina, kada je gej poželeo da da krv u Zavodu za transfuziju, ali to nije uspeo zato što je u upitniku na pitanje da li je imao rizičan odnos odgovorio potvrdno.

– To je analni odnos koji se tretira kao rizičan. Gejevi ne mogu da daju krv ako upitnik iskreno popune, iako im je krv čista – kaže Stojanović.

Homoseksualci su često odbačeni i od strane porodice, pa je poznat i slučaj maloletnog srednjoškolca koji je, u nameri da pobegne od porodice koja ga je zlostavljala, poželeo da se upiše u drugu školu, ali su i ga tamo odbacili.

Kako zakon štiti homoseksualce

IZJAŠNJAVANJE – U Zakonu o zabrani diskriminacije piše da niko ne sme da bude pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a da oni koji se javno izjašnjavaju zbog toga ne smeju da budu diskriminisani. Podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti na osnovu seksualnog opredeljenja je teška diskriminacija. U Zakonu o radu piše da je zabranjena diskriminacija lica koja traže zaposlenje ili zaposlenih s obzirom na seksualno opredeljenje. A seksualno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje vređa dostojanstvo lica koje traži zaposlenje, kao i zaposlenog u sferi polnog života.

I policajci se ponekad plaše gejeva

PREHLADA – Predrag Azdejković se sa predrasudama suočio i u policiji, 9. marta 2001, kada je organizovan protest protiv zabrane sklapanja gej brakova. „Tada je u prostorije SDU upalo oko 20 skinhedsa koji su nas tukli. Policija nas je odvela u stanicu, gde su nam pokazivali slike prestupnika, jer je moguće da nekog od njih prepoznamo. Jedan policajac je, iz straha da mu ne priđem, dok mi je pokazivao slike rekao da je ‚nešto prehlađen‘ i da sednem dalje od njega”, kaže Azdejković.