Dramskom piscu Biljani Srbljanović (41), kod koje je policija pronašla kokain, moglo bi uskoro da počne suđenje u Višem sudu u Beogradu. Optužnica je u sud stigla pre nedelju dana, a predmet je dodeljen sudiji Vladimiru Duruzu, saznaje „Alo!“.

Ipak, izgleda da spisateljica ne haje za ozbiljnost situacije, pa je juče na svom nalogu na socijalnoj mreži „tviter“, koja se usijala od komentara, najpre konstatovala da su „počeli izbori“, a potom tvitovima prokomentarisala sam tekst:
„Molim ‚Alo!‘ da mi stavi bolju sliku, na ovoj izgledam kao uhapšena. Zna li neko gde se prodaje pribor za OTO? Vazelin imam. Ostalo mi od prošlih izbora, kad sam snimila porno“, poručila je Srbljanovićeva. Nekoliko sati kasnije, nakon brojnih komentara pratilaca na „tviteru“, ponovo se oglasila: „Javila bih se ja vama. Ali nam u zatvoru ne daju mobilne. Samo bonsek u kaladontu!“. Dopisivanje sa tviterašima Biljana je začinila i sledećim postovima: „Ja sad idem malo u džim. Ako me u međuvremenu puste iz zatvora, neko da mi javi“ i „Zvala me Severina, ljuta ko puška!“
Kako je „Alo!“ potvrđeno u Višem sudu, optužnica za nedozvoljeno držanje opojnih droga protiv nje stigla je u sud 14. februara, a njen advokat ima pravo prigovora na optužnicu.

– Nakon toga, ukoliko bude odbijen prigovor, nema smetnji da se ubrzo zakaže i glavni pretres kod sudije Duruza – rečeno nam je u tom sudu.
Advokat Sead Spahović, Biljanin branilac, izjavio je za „Alo!“ da još nije dobio optužnicu, te da će o prigovoru naknadno odlučiti.
– Postupak protiv moje klijentkinje u policiji nije bio zakonit jer ona nije imala pravo na advokata, a nije bio prisutan ni tužilac – rekao je Spahović. Međutim, u zapisniku sa saslušanja u policiji u koji je „Alo!“ imao uvid piše da je ona pred braniocem dala izjavu policiji koju je potom potpisala. U policiji nam je povodom ovog slučaja pojašnjeno da osumnjičeni ne mora da bude saslušan u prisustvu tužioca, ali da je branilac obavezan.
Biljani preti kazna do tri godine zatvora, ali joj se može izreći novčana kazna ili uslovna osuda. Najmanja novčana kazna za ovo delo je 100.000 dinara, a najveća milion dinara. Ukoliko otkrije od koga je nabavila drogu, ona može biti oslobođena. Podsetimo, „Alo!“ je juče objavio da je beogradska policija podnela krivičnu prijavu protiv poznate spisateljice zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga. Srbljanovićevu su pripadnici MUP-a uhvatili 1. decembra prošle godine, posle kupovine 0,87 grama kokaina od M. Stanojčića, poznatijeg kao Šone. Ona je, prema policijskom zapisniku, dva puta kupila kokain, i to, kako je objasnila, svaki put koristeći poseban broj telefona koji je isključivo koristila za kupovinu droge. Biljana je i sama, prema zapisniku, rekla da je 25. novembra 2011. godine od poznanika dobila Šonetov broj telefona. Zatim, da je dan kasnije s njim stupila u kontakt i da je od njega tada prvi put kupila gram kokaina, a drugi put 0,87 grama, tog 1. decembra, u blizini jedne zgrade na Dorćolu u kojoj stanuje kada je u Beogradu. Oba puta mu je dala po 60 evra.
Međutim, iako je u policiji priznala da je kupila drogu, kod istražnog sudije 7. februara branila se ćutanjem. „Alo!“ je i juče pokušao da dobije njenu izjavu, ali se ona nije javljala na redakciji poznat broj telefona. M. Stanojčić, označen kao diler u ovom slučaju, uhapšen je 16. januara ove godine.

Bilja može da računa i na „nanogvicu“?!

– Ukoliko sud osudi Biljanu Srbljanović na godinu dana zatvora, ona može kaznu da zameni kućnim pritvorom, koji podrazumeva nošenje elektronske narukvice. Takođe može da se dogovori sa tužilaštvom da određeni novčani iznos uplati u humanitarne svrhe ili da obavlja rad u javnom u interesu (najčešće gradsko zelenilo), a u tom slučaju će se protiv nje obustaviti krivično gonjenje. Ona može biti i oslobođena kazne ukoliko otkrije od koga je kupila drogu – kaže advokat Saša Nikolić iz Beograda.

Od Azdejkovića ‚Vog‘, a od JK srce!

Poznata spisateljica je od folk dive Jelene Karleuše kao podršku sa „tvitera“ dobila srce uz komentar: „Ako se posle krađe miliona, učestvovanja u ubistvu premijera i tona koke pravi turneja, posle grama ide kandidatura za predsednika“. Otkriće „Alo!“ u šaljivom tonu je komentarisao i lider LSV-a Nenad Čanak.
„Šta ti je naš narod, stigao mi SMS: ‚Pa kad ide kod uličnih dilera umesto da ode do Stranke, pa lepo uzme na veliko, preko Sindikata…‘“, tvitovao je Čanak.
Poznati gej aktivista Predrag Azdejković obećao je Srbljanovićevoj da će je „obilaziti u zatvoru i donositi cigarete, šampanjac i ‚Vog‘“.
„Vidi se da je bila u Čedinoj stranci. A mislila je da je prašak za pecivo…“, pokušao je da bude duhovit Azdejković.

FDU: Čekamo sudski postupak

Biljana Srbljanović bi, kako saznajemo, zbog sudskog postupka mogla da ima i ozbiljnih problema na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, gde radi kao docent na Katedri za dramaturgiju.
– O ovom događaju FDU nema zvaničnu informaciju, pa nema nikakvog osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Tim pre što se njeno dosadašnje ponašanje i pedagoški rad mogu oceniti najvišim ocenama – poručio je za „Alo!“ dekan FDU Zoran Popović. Na pitanje da li bi zbog problema sa kokainom Srbljanovićeva mogla da bude i suspendovana, Popović odgovara:
– Ta pitanja će biti aktuelna i fakultet će preduzeti odgovarajuće korake u skladu sa zakonom i statutom Univerziteta umetnosti i FDU ukoliko dođe do sudskog postupka koji bi utvrdio stepen krivice i odgovornosti koleginice Srbljanović.

„Moj sin nije diler, sve mu je smešteno!“

„Mom sinu je smešteno, a on zna ko stoji iza toga! On nema veze sa drogom, kod njega nije nađen nijedan gram. Moj sin je fino dete, završio je Ekonomski fakultet, a dve godine je usavršavao jezike u Londonu. Nikad u životu nije osuđivan. Mi smo situirana porodica, njemu nije potrebno da radi tako nešto“, rekla je juče za „Alo!“ majka M. Stanojčića. Kako saznajemo, Stanojčić se na saslušanju kod istražnog sudije branio ćutanjem.