ALO: Protiv NATO skupa i levica i desnica!

Samit NATO, koji će se održati od 13. do 15. juna u Beogradu, udružio je, možda prvi put, levicu i desnicu u Srbiji!

Naime, predstavnici i levičarskih i desničarskih partija i organizacija najavili su brojne proteste protiv, kako su objasnili, „morbidnog i sramnog“ skupa u organizaciji vojne alijanse koja je 1999. bombardovala našu zemlju!

Protest protiv održavanja NATO samita među prvima su zakazali DSS i SRS. Nebojša Bakarec, funkcioner DSS-a, partije koji je miting zakazala za nedelju ispred Filozofskog fakulteta, u razgovoru za „Alo!“ objašnjava da nema ništa čudno u tome što su se različite strane udružile u osudi „gošćenja ratnog zločinca“.

– Istina je da na tom skupu neće biti samo predstavnici Severnoatlantske alijanse, ali je to ipak skup u organizaciji NATO, a NATO je u Srbiji počinio ratne zločine. Svi ratni zločinci moraju da odgovaraju, a ne da ih, kao u ovom slučaju, gostimo i plaćamo za njihove hotele i večere. Ne čudi me što ovako mišljenje dele i levica i desnica. Svi zajedno treba da osudimo ovako morbidan i sraman skup – smatra Bakarec i naglašava da „zločinac ne sme biti slavljen na mestu gde je počinio zločin“. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović pak uveren je da su podele na levicu i desnicu „karakteristika nekih ranijih vremena“.

– Ja priznajem neku drugu podelu: na globaliste i antiglobaliste, i patriote i marionete. U ovom trenutku, najvažnije je da se svi građani udruže u osudi organizacije koja je za cilj imala da razruši SRJ, a sada da preuzme Kosovo – napominje Todorović.

S druge strane, miting u Beogradu organizuje i „Anti-NATO kampanja“, koju podržavaju pre svega ultralevičarske organizacije i pokreti. Tadej Kurepa, aktivista te kampanje, objašnjava da taj miting organizuju pojedinci, među kojima su članovi levičarskih organizacija i pokreta, ali, među kojima takođe ima i funkcionera nekih stranaka i pripadnika NVO. Podršku mitingu u njihovoj organizaciji, kako „Alo!“ saznaje, već su najavili SKOJ i „Anarhosidnikalistička inicijativa“, „Crvena kritika“, „Partija rada“… Boško Obradović iz pokreta „Dveri“, organizacije koja je takođe najavila samostalan protest ovim povodom, objašnjava za „Alo!“ da to što se toliki broj različitih ljudi okupio oko jednog cilja govori o širini nezadovoljstva građana.

– Posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom još uvek trpe građani srpskih zemalja. Dobro je da se okupio široki front oko anti-NATO ideje. Moramo složno nastaviti kampanju protiv tajnog ulaska Srbije u ovu organizaciju – zaključuje Obradović.

I gejevi na mitingu!

Predrag Azdejković, najpoznatiji gej aktivista, kaže za „Alo!“ da će podržati „Anarhosindikalističku inicijativu“, koja će nezadovoljstvo iskazati u okviru „Anti-NATO kampanje“.

– Ranije sam bio u organizaciji „Ne u NATO“, ali sam se zbog obaveza povukao. Međutim, ta ideja mi je i dalje bliska – objašnjava Azdejković.

Da se ne zaboravi

Podsetimo, NATO bombardovanje SRJ trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Intervencija NATO je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca. U napadima su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

R. K.