U Domu omladine Beograda (DOB) danas počinje 4. Međunarodni festival kvir (queer) filma “Merlinka” na kojem će do 17. decembra biti prikazana 42 igrana, dokumentarna i kratka filma sa LBGT tematikom.

Prvog dana “Merlinke” u velikoj sali DOB-a biće prikazana tri dugometražna filma – poljski igrani “Tajna”, američki dokumentarni “Trans” i turski igrani “Trbušni plesač”.

Jedino domaće ostvarenje na festivalu biće kratki film “Narednik” mladog reditelja Nikole Ljuce, koji je premijeru imao proletos na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Direktor DOB-a Milan Lučić izrazio je zadovoljstvo što je “ovaj specifični festival svake godine sve veći i bolji i što dobija pozitivne komentare iz zemlje i inostranstva”.

Direktor “Merlinke” Predrag Azdejković izjavio je da je za ovogodišnji festival, na poziv objavljen u maju, stiglo čak 160 filmova. On je odabrao program u saradnji sa članovima Gej-lezbo info centra.

Tri nagrade “Dorotina cipelica” – u kategorijama igrani, dokumentarni i kratki film dodeliće žiri čiji su članovi kustos “Remonta” Mića Karić, kritičar Zoran Janković i urednik filmskog programa DOB-a Boban Jevtić.

Azdejković je rekao da je prošle godine “Merlinka” imala nešto više od 500 posetilaca, a da se ove godine nada većem broju gledalaca, jer je i medijska kampanja učinila festival vidljivijim.

Termini projekcija su u 17, 19 i 21 sat, a ulaznice koštaju 150 dinara.
Festival su organizovali Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda uz pokroviteljstvo Hajnrih Bel fondacije, Vlade Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture i informisanja, Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija, Gete instituta, Francuskog instituta, ambasada Holandije i Kanade.