Želimo samo da ga obavestimo o našim problemima, kaže Azdejković

BEOGRAD – Predrasude i diskriminacija.
Ako se Parada ponosa bude održala, nadam se da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ispuniti svoje obećanje od prošle godine i doći, kaže za Kurir Predrag Azdejković iz Gej-lezbijskog info-centra.

Zašto ste tražili prijem kod predsednika Nikolića?
– Predsednik Nikolić, kao predsednik svih građana, treba da bude upoznat i s tim kako živi LGBT zajednica, koja nema baš zavidan položaj u srpskom društvu. Želimo da ga obavestimo o problemima s kojima se suočavamo svakog dana i aktivnostima koje kao LGBT organizacije sprovodimo, kao i da zatražimo podršku za zakonske predloge koji su trenutno aktuelni, a tiču se istopolnih zajednica i transrodnih osoba. Inače, dobili smo odgovor iz Predsedništva da 27. juna dođemo na sastanak, ali sa savetnicima predsednika.

Kažete da zakonski predlog o istopolnim zajednicama nije dobro shvaćen u javnosti?
– Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama u javnosti je predstavljen kao legalizacija gej brakova, što uopšte nije istina. Trenutno, dve osobe istog pola koje godinama žive zajedno zakon ne vidi i one nemaju nikakva prava, kao ni socijalnu ni zdravstvenu zaštitu, pravo na nasleđivanje, zajedničku imovinu, posete u bolnicama i zdravstvenu brigu o partneru… Postoje, dakle, veliki praktični problemi u životu tih parova.

Koja je najveća zabluda u vezi LGBT osoba?
– Ljudi zamišljaju da će postati gej tako što će se družiti s nekom gej osobom ili gledati film u kojoj je gej osoba, što je vrlo naivno. Homoseksualnost nije zarazna bolest, koja se prenosi dodirom – ili jesi, ili nisi. Iz tog straha i predrasude da se samo jednog jutra probudiš i postaneš gej rađaju se homofobija, nasilje i diskriminacija prema LGBT osobama.

Možda nam je bolje bez parade

Mislite li da će ove godine biti održana gej parada u Beogradu?
– Nažalost, treba reći da se ni sami organizatori nisu pokazali kao profesionalci. Ja bih voleo da Beograd ima Paradu ponosa, koja ne izaziva vanredno stanje u gradu, ali ako to nije moguće, onda je za nas kao LGBT populaciju mnogo isplativije da se ona ne dešava.