Kurir: Bošnjaci i gej aktivisti traže odlazak Čiplića

Posle ostavke državnog sekretara Marka Karadžića i optužbi na račun ministra Svetozara Čiplića, Bošnjaci traže njegovu smenu

BEOGRAD – Čipliću, odlazi!

Ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića neće predstavnici Islamske zajednice, gej aktivisti, nevladine organizacije, zaštitnik građana, ali ni njegovi doskorašnji najbliži saradnici.

Posle ostavke državnog sekretara Marka Karadžića postavlja se pitanje da li ministar Svetozar Čiplić ubuduće treba da bude na čelu ovog resora.

Portparol Zukorlićeve IZuS Samir Tandir kaže da Čiplića mora da smeni premijer ili stranka koja ga je predložila.

– Umesto čoveka koji bi najviše morao da poštuje ljudska prava, on je taj koji je apsolutni prvak u njihovom kršenju. Za nekog ko je pravnik po profesiji i ko je bio sudija Ustavnog suda, neshvatljivo je da konstantno krši i Ustav i zakon. Ne mislim samo na kršenje prava Bošnjaka, nego i na kršenje prava ostalih pripadnika manjinskih grupacija – precizira Tandir i dodaje da je saradnja sa sekretarom Markom Karadžićem bila mnogo bolja.

Karadžić je u jučerašnjem intervjuu našem listu optužio ministra da ga jedino interesuju udobnost i karijera, a ne posao koji mu je poveren.

– Svojom bahatošću napravio je problem u Sandžaku, a sad pokušava da miri one koje je prethodno zavadio. Bio je na bolovanju kad se prošle godine spremala Parada ponosa, ali je zato našao vremena da meni pošalje dopis kojim mi onemogućava da radim… Tek sad shvatam kakav sam mobing trpeo – samo su neke od Karadžićevih optužbi.

Čiplićev pomoćnik Ajzenberger Bela kaže da svako treba da radi bolje:

– Ne mogu da kažem ni ovako ni onako, odnosno da se stavljam na jednu ili drugu stranu. Smatram da je svačiji rad podložan kritici. Sa Karadžićem sam imao pristojnu komunikaciju. Mislim da svako od nas može da radi bolje.

Mobilni telefoni ministra Svetozara Čiplića juče su bili isključeni.

Ministar je ljubomoran

Predrag Azdejković, gej aktivista, takođe smatra da Čiplić definitivno nije osoba koja treba da se bavi ljudskim i manjinskim pravima.

– Marka Karadžića je uvek bacao u vatru, a on bi se elegantno izvlačio. Kada je uvideo da se Karadžić u medijima pojavljuje mnogo češće od njega, postao je ljubomoran. Mobing je, u stvari, odraz ljubomore – uveren je Azdejković.

Zamerke

Mart – 52 nevladine organizacije zatražile su ostavku Čiplića zbog nepoznavanja zakona i ljudskih prava
Jul – Muftija Muamer Zukorlić zatražio je njegovu ostavku zbog diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i falsifikovanja mandata u izboru Nacionalnih saveta
Avgust – Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada ministarstva
Avgust – Poverenik za informacije Rodoljub Šabić optužio Čiplića da su birački spiskovi za Nacionalne savete falsifikovani
Septembar – Marko Karadžić optužio Čiplića da ugrožava rad Vlade Srbije