Politika: Gej-lezbijski info traži odlaganje parade ponosa

Huligani će ili prebiti učesnike parade, ili polupati radnje. U oba slučaja, homoseksualna manjina će navući gnev Beograđana, ocenjuje Predrag Azdejković

Gej-lezbijski info centar (GLIC) zatražio je od organizatora Parade ponosa da odlože gej paradu za sledeću godinu. U obrazloženju ovog zahteva predstavnici GLIC-a ističu da sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi održavanju Parade ponosa i da očekuje da će doći do „reprize” nasilja iz 2001. godine, kada je homoseksualna manjina prvi put izašla na ulice Beograda.

„Ako se saberu svi organizacioni troškovi te parade, dnevnice koje će policajci dobiti za čuvanje gej aktivista i materijalna šteta koja će nastati kada protivnici ove parade iskale svoj bes na izlozima Beograda, dolazimo do zaključka da je rizik prevelik i da će lezbijska i gej populacija u Srbiji malo dobiti ovom manifestacijom. Ja predviđam dva moguća scenarija: ili će huligani prebiti učesnike gej parade i policajce, ili će biti sprečeni u tom pokušaju, pa će polupati beogradske radnje i izlomiti žardinijere i semafore. U oba slučaja, homoseksualna manjina će na sebe navući gnev Beograđana”, ocenjuje Predrag Azdejković.

On takođe ističe da sva skorija istraživanja javnog mnjenja govore da se većina građana protivi održavanju Parade ponosa i u prilog ovoj tezi navodi rezultate istraživanja „Stratedžik marketinga” koji pokazuju da 54 odsto ispitanika smatra da će se ponoviti nasilje na ulicama Beograda. Azdejković dodaje da je za ozbiljnu organizaciju Parade ponosa potrebno godinu dana, a da je Gej strejt alijansa nakon protesta u „Sava centru” zbog zabrane njihove konferencije došla na ideju da ove godine organizuje Paradu ponosa u Beogradu.

Boban Stanojević, predsednik „Kvirija” centra koji se bori za prava seksualnih manjina kaže da se ova organizacija pridružila pozivu „Gej strejt alijanse” i „Labrisa” da prisustvuju Paradi ponosa, koja treba da se održi ovog leta jer smatraju da je sazrelo vreme za javnu demonstraciju prava homoseksualnih manjina.

On podseća da 2001. godine, kada je održana prva i jedina Parada ponosa, nije postojala podrška Vlade Srbije i da policija nije bila dobro organizovana, što je za posledicu imalo nasilje nad učesnicima gej parade.

„Danas imamo podršku zaštitnika prava građana, ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministarstva rada i socijalne politike i brojnih nevladinih organizacija i javnih ličnosti. ako 10.000 policajaca dođe da zaštiti sto učesnika parade, to znači da je sazrela svest države da treba da štiti svakog svog građanina”, ocenjuje Stanojević.

Dragana Vučković, pi-ar „Labrisa”, organizacije za lezbijska ljudska prava koja u saradnji sa Gej strejt alijansom organizuje Paradu ponosa ističe da su oni svesni svih rizika koje nosi ova manifestacija, ali dodaje da su potpuno uvereni da će beogradska policija svim učesnicima manifestacije garantovati bezbednost.

K. Đorđević