Politika: Vlada novčano podržala gej sajt

Ministarstvo kulture dodelilo 256.500 dinara internet-prezentaciji organizacije Kvirija centar

Ministarstvo kulture je na nedavnom konkursu za projekte u oblasti informisanja dodelilo 256.500 dinara portalu nevladine organizacije Kvirija centar, koji promoviše prava homoseksualne populacije. U dva navrata ukupno je, kako je zvanično saopšteno, podeljeno 42 miliona dinara za dela koja doprinose pravovremenom i objektivnom informisanju i medijskom pluralizmu.

Dušan Radulović, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda, bio je jedan od pet ravnopravnih članova komisije koja je većala o projektima pristiglim na konkurs za dodelu novca iz Fonda kulture i informisanja, tačnije za ove druge – projekte u vezi sa informisanjem.

– Projekata je bilo sigurno oko dvesta, izbor je napravljen pre dva meseca, sada je ta odluka postala izvršna – objašnjava Radulović. – Smatrali smo da internet-sajt Kvirije koji, kako je navedeno u prijavi, ima za cilj širenje saradnje, može da koristi razumevanju u sredini u kojoj ima homofobije. Dopis je bio intoniran tako da nas je ubedio da portal može da pomogne da se ljudi bolje upoznaju sa sugrađanima koji žive pokraj njih, a imaju sva prava dok ne počnu da ugrožavaju druge. Odlučivao je kvalitet projekta, izgled portala dostupnog svakome, bez agresivnosti koje organizacije te vrste ponekad imaju. Dakle, jedna stvar, em savremena, em potrebna ovom našem društvu.

Ipak, on nije želeo da otkriva imena kolega u komisiji sa kojima je delio odgovornost za deobu „kulturnog dinara”. U Ministarstvu kulture sve je transparentno, komisija je radila javno, pa se zna da su sem Radulovića novac za projekte, od onih za lokalne medije do Kvirijinog sajta, a inače NUNS-ovi i UNS-ovi predstavnici, raspodeljivali još Ivica Milosavljević, Mirko Miletić, Miroslav Kos i Vera Barišić.

Želje onih koji su konkurisali nadmašivale su pet puta sumu kojom je komisija raspolagala. Ni Kvirija centar nije dobio onoliko koliko je tražio. Ali, izgleda da je prvi put neko gej-lezbijsko društvo dobilo pomoć od srpske države.

– Najvažnije je da nas je ova država priznala kao legalne građane. Od novca je mnogo bitnija simbolika. Za šest meseci rada portala potrebno nam je još ovoliko, ali zadovoljni smo, imaćemo novac do kraja februara, a onda ćemo konkurisati negde drugde – kaže Predrag Azdejković, urednik sajta „Kvirija veb portal”.

On podseća da im je svojevremeno Ministarstvo kulture, u vreme Lečićevog mandata, odobrilo pomoć od sto hiljada dinara. Vlada je pala, novac nikad nije uplaćen jer je novi budžet odobren u vreme predsednikovanja Dragana Kojadinovića, čije je ministarstvo konkurs odmah poništilo, a savetnik Bora Đorđević je u medijima tim povodom izjavio da mu „ne pada na pamet da daje pare”.

Inače, Kvirija je osnovana 2001. godine kao radna grupa pri Socijaldemokratskoj omladini SDU, čiji je cilj bila jednakost LGBT pred zakonom (skraćenica znači povezanost gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba). Em jednaki, em sada dobiše i tri hiljade evra. Za početak – zvuči evropski.