Predsednik Gej-lezbijskog info-centra Predrag Azdejković podneo je juče povereniku za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv Privredne komore Srbije (PKS) zbog diskriminacije muškaraca primenom pravilnika o oblačenju

Azdejković kaže za Press da je podneo pritužbu jer mu nije bio dozvoljen ulaz u zgradu PKS na Terazijama, pošto je na sebi imao bermude dužine malo ispod kolena, dok su u prostorije te institucije mogle da uđu sve žene odevene u haljine iste dužine ili mnogo kraće.

– U sredu sam pošao na zakazani intervju u redakciju „Novog magazina”, koja se nalazi u zgradi PKS-a. Kada sam pokušao da uđem, portir me je zaustavio i rekao mi da ne mogu dalje jer nisam prikladno obučen i pokazao mi sliku na kojoj su bermude precrtane. Međutim, video sam da u zgradu bez ikakvih problema ulaze žene odevene u mnogo kraće haljine. Kad sam na to reagovao, portir mi je rekao da one mogu da uđu ako hoće i gole, pošto se pravilnik o oblačenju odnosi samo na muškarce. Smatram da je to diskriminacija – kaže Azdejković.

On smatra da taj problem postoji i u drugim državnim i javnim institucijama.

– Bilo bi mnogo pravednije kada bi se pravilnici fokusirali na dozvoljenu dužinu, a ne na vrstu garderobe. Ovako, pravila podsećaju na ona koja važe u nekim islamskim zemljama, samo što su tamo diskriminisane žene – navodi Azdejković.

Direktor Centra za informisanje PKS Ivan Jakšić kaže za Press da svi moraju da poštuju pravilnike koji su na snazi, sviđali se oni nekome ili ne.

– Generalno, razumem Azdejkovića, jer ni većini zaposlenih nije prijatno da na posao dolazi u dugačkim pantalonama i košuljama, dok su napolju temperature iznad 40 stepeni. Ali, svi oni moraju da ispoštuju pravilnike o oblačenju. Takođe, neka elementarna pravila bontona treba da se poštuju i bez tih pravilnika. Smatram da nije primereno ulaziti u bermudama i papučama u bilo koju javnu ustanovu – ističe Jakšić, i dodaje da će, ukoliko poverenik za zaštitu ravnopravnosti ili neka druga nadležna institucija preporuče drugačija pravila o oblačenju, PKS to ispoštovati.

Violeta Nedeljković