Press: Marija Šerifović gej ikona

Pobednica “Pesme Evrovizije” Marija Šerifović postala je gej ikona u Srbiji, ocenio je aktivista nevladine organizacije koja se bori za prava gej populacije “Kvirija” (Queeria) Predrag Azdejković.

“Ona jeste gej ikona, zato što je veliki broj pedera i lezbejki obožava, ili može da se identifikuje sa njom i njenim radom”, rekao je Azdejković.

“Pesma sa kojom je Marija Šerifović pobedila je prepoznata kao lezbejska, ljubavna pesma, pitanje je da li će se ona ‘oprati’ od takvog prepoznavanja”, rekao je on, napomenuvši da se Šerifovićeva nije izjasnila o svojoj seksualnoj opredeljenosti.

On je naveo i da je dobar znak pojava zastave duginih boja pokreta homoseksualaca na dočeku Šerifovićevoj ispred Skupštine, jer je uz gej aktiviste na tom dočeku, prema njegovim saznanjima, bilo i navijača fudbalskog kulba “Rad”.

“To su isti oni navijači koji su tukli učesnike ‘Gej parade’ u Beogradu… Kada se kretalo na ‘Evroviziju’ svi su vištali – užas, predstavljaće nas lezbejka, rugoba, a sada je svi obožavaju”, naveo je on.

Azdejković je rekao i da sumnja da će sledeće godine na “Pesmi evovizije” biti gej parada u Beogradu, kako se to najavljivalo u medijima.

“Može da se desi da zaobidju Beograd… Veliki problem je što Beograd nema gej infrastrukturu. Zamislite da dodje 10.000 homoseksualaca, šta će da rade, gde da izadju u Beogradu koji ima dve gej diskoteke i pola gej kafića”, rekao je.

Azdejković je dodao da njegova organizacija nema procenu o broju osoba homoseksualne orijentacije u Srbiji, ali da svetski podaci kažu da je uobičajeno oko 10 odsto populacije gej.

On je napomenuo i da u Srbiji vlada stav da “Srbi nisu pederi i da ne mogu da budu pederi”, i da zbog toga većina homoseksualaca ne želi da se deklariše.