Srpska gej 2010. godina

Na kraju svake godine firme svode bilans i daju završni račun. Srpske firme mahom odlaze u stečaj i proglašavaju bankrot. Za razliku od njih, srpska gej-lezbijska populacija može da proglasi relativno uspešnu 2010. godinu. Pred vama je top-lista deset gej događaja koji su obeležili prošlu godinu. Svima je već jasno da se na prvom mestu nalazi održana Parada ponosa, i pošto ne postoji faktor iznenađenja, ova top-lista kreće, protivno svim pravilima, od prvog mesta.

1. PARADA PONOSA

Posle devet godina od prvog pokušaja Beograd je izgubio nevinost. Održana je gej parada. Slično kao kada izgubite nevinost, tri dana posle toga ste srećni, malo uplašeni, svima se hvalite, bilo je kratko, loše i bolelo je, ali vam je pao veliki kamen sa srca i više niste luzer u društvu. I onda sledi pitanje šta i kako dalje.

2. SINDROM KARLEUŠA

Koliko god se nama to dopalo ili ne, Jelena Karleuša je svojim koncertom u Beogradu i kolumnom u Kuriru dala svoj pečat gej 2010. godini. Ken lutke koje vode ljubav u džakuziju, mornari koji mašu gej zastavama, polugoli anđeli, transvestiti koji jašu veš-mašine, su samo neki od gej prizora iz beogradske Arene. Gej zastave je posle koncerta poklonila organizatorima Parade ponosa. Vrhunac je svakako bila kolumna o kojoj su svi pričali mesec dana.

3. DRŽANJE ZA RUKE U KNEZ MIHAILOVOJ

Dvojica muškaraca držala su se za ruke i šetala Knez Mihailovom u Beogradu. U pitanju je bila akcija dnevnog lista Kurir koji je želeo da pokaže kako izgleda biti različit u Srbiji. Ostali građani koji su se tu zadesili mahom su se okretali za ovim parom, kao da su videli vanzemaljce i negodovali, ali ih niko nije napao, što je bila čista slučajnost.

4. GEJ AKTIVISTI NA KAFI KOD PREDSEDNIKA

Predsednik Srbije Boris Tadić primio je krajem juna delegaciju gej-lezbijskih organizacija iz Srbije i na tom sastanku podržao održavanje Parade ponosa u Beogradu. Delegaciju su činili aktivisti Gej lezbijskog info centra, Gej strejt alijanse i Queeria centra. Početkom godine Gej strejt alijansa održala je sastanke sa skoro svih političkim partijama, koje su odreda podržale organizovanje Parade ponosa, a ovaj sastanak i podrška predsednika Borisa Tadića bili su vrhunac podrške političkih činilaca Srbije.

5. QT MAGAZIN

U septembru se pojavio prvi (dvo)broj časopisa QT za queer teoriju i kulturu, koji je na oko 330 strana ponudio pregled recepcije homoseksualnosti u diskursu društvenih nauka i filozofije od sedamdesetih godina prošlog veka do danas, i njegove transformacije i najrazličitije percepcije iz raznovrsnih teorijskih vizura. U novembru se pojavio drugi (dvo)broj koji se na oko 450 strana fokusirao na povest homoseksualnosti, od starog Rima, preko srednjeg veka, renesanse i prosvetiteljstva, sve do novovekovnog Balkana i Turske. Izdavač je Gayten-LGBT, urednik Dušan Maljković, a časopis izlazi tri puta godišnje i dostupan je u bolje snabdevenim knjižarama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

6. ISTOPOLNO VENČANJE U VAZDUHU

Iako se nije odigralo u Srbiji, gej venčanje Aleksandra Mijatovića i njegovog partnera Shantua Bhattacharjeea našlo se na ovoj listi. Aleksandar živi u Nemačkoj, ali je poreklom iz Srbije. On i njegov partner pobedili su na konkursu Love is in the Air koji je organizovala švedska aviokompanija SAS. Venčali su se 6. decembra na letu SK903, između Stokholma i Njujorka. Njih dvojica zajedno su već sedam godina i žive u Berlinu.

7. NAGRADE ZA GEJ STVARALAŠTVO

Prošla godina bila je plodna za gej stvaralaštvo. Knjiga Biti gej u Srbiji novinarke Lidije Obradović dobila je Nagradu za poseban doprinos u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Internacionalni festival queer filma Merlinka osvojio je Kristalnu nagradu za najbolji komunikacijski pristup projektu. Žiri Udruženja filmskih novinara i kritičara dodelio je nagradu „Nebojša Đukelić” izraelskom filmu Širom otvorenih očiju, koji prati ljubav između dvojice ortodoksnih jevrejskih vernika. Američki dokumentarni film Grad granica, o gej baru u Jerusalimu, osvojio je Grand Prix na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Domaći film Život i smrt porno bande prikazan je na više gej filmskih festivala u svetu, a na festivalu u Tel Avivu dobio je nagradu za najbolji film.

8. DROP-IN CENTAR

U Beogradu je početkom godine otvoren drop-in centar za muškarce koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima. Drop-in centar jeste mesto „alternativnog” načina pružanja zdravstvenih i opšteedukativnih informacija i usluga populaciji koja je pod povećanim rizikom. U centru rade edukatori koji pružaju informacije o testiranju i savetovanju na HIV/sidu i druge polno prenosive infekcije, daju podršku klijentima u procesu coming outa, samoprihvatanja, psihičkog i emotivnog osamostaljivanja i jačanja identiteta.

Više informacija: www.spy.org.rs

9. GEJ UMETNICI U SRBIJI

Ove godine u Srbiji su nastupali mnogi poznati gej umetnici. Među njima su bili Elton John, koji je održao koncert u Areni pred osam hiljada obožavalaca. Boy George nastupao je u Novom Sadu i najavio svoj dolazak u Beograd za 2011. godinu. Takođe, gostovala je i lezbijska diva Skin, pevačica grupe Skunk Anansie, koja je i snimila spot u Beogradu.

10. GEJ AKTIVISTA FUNKCIONER SPS-a

I za kraj, kontroverzna politička odluka Borisa Milićevića, gej aktiviste i bivšeg predsednika Gej strejt alijanse, da postane član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. On je izjavio da je SPS stranka moderne levice koja se bori za ljudska prava i kojoj je važna inkluzija svih građana.

Predrag M. Azdejković