Standard: Najmuškarci u Srbiji

Standard

Muškoj lepoti ne priznaje se ni upola značaj koliko ženskoj, jer za muškarca nije toliko bitno da bude lep koliko je važno da bude snažan, moćan i uspešan, mada se i taj pristup u poslednje vreme dosta izmenio. Kada je u pitanju gej populacija, muška lepota ceni se koliko i snaga i uspešnost, pa je vodeći gej sajt Kvirija odlučio da prvi put organizuje takmičenje za naj VIP Srbina, pod nazivom Najfrajer 007.

– Klasični izbor Mister world drugorazredni je događaj, dok su izbori lepotice duboko heteroseksistički. Lezbejke se ne pitaju šta misle ko je najlepša žena, niti se gej muškarci pitaju ko je najlepši muškarac. E, mi želimo da toj praksi stanemo na put i kažemo: „Poznajemo mušku ćud, daćemo o njima sud“. Takođe, pokušavamo da olabavimo odnos između heteroseksualnih i gej muškaraca. Heteroseksualci su ili uplašeni ili zgroženi gejevima, dok su nam žene najbolje drugarice. Mislim da je potrebno da poznati muškarci shvate kako imaju veliki broj gej obožavalaca i da je to OK – kaže Predrag Azdejković (29), urednik Kvirije.

A, ko će se od nominovanih za Najfrajera 007 okititi titulom prvog zvaničnog srpskog lepotana u gej režiji, znaće se 2. novembra. Top 10 listu kreirao je isključivo gej žiri, ali za nominovane mogu da glasaju svi.

– Konsultovali smo na hiljade naših posetilaca koji su kreirali svoje liste na osnovu kojih smo izabrali deset muškaraca koji se najčešće pominju. Taj pionirski poduhvat planiramo da činimo i ubuduće, želimo da izbor najfrajera postane tradicija queeria.com sajta, a planiramo i da sprovedemo izbor za najcicu godine – otkriva Azdejković.

KVOTE Na tabeli se trenutno najbolje kotira Novak Đoković i Dača Ikodinović, prate ih Čeda Jovanović i Vuk Kostić, koji dele treće mesto, dok su na začelju Saša Kovačević, Milan Stanković i Boško Jakovljević, koji  je dugo važio za srpsku gej ikonu. Ipak, Srbima generalno ne prija da ih gej muškarci posmatraju kao seksualni objekat, a razlog tome je i homofobična sredina.

– Nekima ne prija ni titula gej ikone i žao mi je što se to nikada neće promeniti kod nas. Ako si dobar frajer, zgodan i seksi, na tebe će se paliti žene i gej muškarci, i tu činjenicu je najbolje prihvatiti ili, još bolje, iskoristiti. Meni je interesantna situacija u inostranstvu gde su se skoro sve velike muške zvezde slikale za naslovne strane gej magazina, oskudno odeveni. Sve je to tržište i osnovna svrha je zarada, sve je to reklama, a pitanje je da li neko ume da je iskoristi. A, vaša reakcija u trenutku kada neko upre prstom u vas i kaže: one je, pokazuje da li ste sigurni u sebe i svoju seksualnost.

– Moje dugogodišnje bavljenje seksualnom orijentacijom pokazuje mi da muškarci koji su sigurni u svoju seksualnost ne reaguju negativno na pažnju gej muškaraca, jer oni znaju ko su i šta su, dok oni nesigurni imaju potrebu da naglašavaju kako nisu gej!

Table pokazuje da trenutno vode Ikodinović, koji ima oskudnu radnu uniformu, i Đoković, kome striptiz nije stran.

– Hajde da se ne lažemo, svi mi volimo lepo golišavo telo, a i čini mi se da je gej populacija proglasila dan žalosti kad je Đoković izgubio meč u Vimbldonu, jer je obećao da će se skinuti go!

A nekima od onih koji su mogli da osvanu na listi gej Najfrajera 007, popularnost u gej krugovima rapidno opada, što je pokazao slučaj Vlade Georgieva.

– Poznati nam se zameraju homofobičnim komentarima. Dešavalo se da gej populacija reaguje: „Vidi ga kako je sladak, a kako lupeta“. Vlado Georgiev je skoro imao homofobični komentar, kako njemu homoseksualnost ne smeta, ali je pokazao da mu i te kako smeta. Gej populacija generalno preferira muževne frajere. Što bi rekli na „pravo muško“ šta god to značilo, a meni je od toga malo muka. Opčinjenost gej populacije muževnošću toliko je dosadna da je to strašno. Ako pogledate gej oglase lične prirode na internetu, većina traži frajera koji su normalni, muževni, nefeminizirani i koji se ponašaju heteroseksualno. U isto vreme, svi ti „pravi muškarci“ nemaju hrabrosti da kažu ni svojoj mami da su pederi. S druge strane, imamo heteroseksualce koji počinju da brinu više o svom izgledu i da prihvataju taj „metro“ look, ali iz razloga što se pojedinim ženama to dopada ili što žele sami sebi više da se dopadnu. Ne bih metroseksualce nazvao latentnim homoseksualcima, jer su oni i dalje hetero.

A, na komentare da je gej populacija najbrojnija manjina u Srbiji s više od pola miliona opredeljenih, Azdejković tvrdi da gej muškarci i lezbejke nemaju hrabrosti da se suoče s tom činjenicom.

– Opravdanja tipa „Nemam hrabrosti, strah me je“ neprihvatljiva su. Pa, čak i za gej najfrajere koji bi mogli da odbiju titulu, plašeći se osude dela javnosti.

Novak Đoković (20): Pevao gej himnu

– Milioner, teniser koji je obeležio 2007. godinu, ali da li će je obeležiti i kao Najfrajer 007 ostaje da vidimo. Posle skoro svake pobede ima običaj da skida majicu. Obećao je da će se skinuti go ako pobedi na Vimbldonu. Nažalost, to se nije desilo. Tako slatko je otpevao gej himnu I Will Survive. Moram da priznam da mi ga je bilo žao kada ga je na jednoj modnoj reviji maneken uhvatio za guzu, baš mu je bilo neprijatno.

Danilo Ikodinović (31): G. Bekvalac intimno

– Gej populacija potpuno je poludela za gospodinom Bekvalcem posle reklamne kampanje za ExtremeIntimo čije je zaštitno lice. Ne znam da li je korektno, ali moram da kažem – nažalost, oženjen je. Kakva je to poruka nama „neudatima“? Da su vi dobri frajeri zauzeti?

Čeda Jovanović (36): I gej radikali ga vole

– Iako je oženjen, najveća je gej ikona među muškarcima u Srbiji i važi za jednog od najfrajera na političkoj sceni. Zabavna su mi priznanja nekih gej radikala da je Čeda vrh frajer, iako se ne slažu s njegovim političkim stavom. Na proširenoj listi od političara našli su se i Andrija Mladenović i Bojan Kostreš, ali nisu uspeli da uđu u top 10.

Boris Tadić (49): Putin mu do kolena

Mnogi bi rekli da je on naš najpoznatiji maneken. Najfrajer među državnicima, mada se Vladimir Putin svojski trudi da mu preuzme tu titulu, ali bezuspešno. Dokaz da su reči pesme: „Kad kosa osedi čovek više vredi“ apsolutno tačne. Primećujem da se srbijanski muškarci zapuste čim se ožene, onda puste stomak i ne vode računa o svom izgledu, dok je Tadić, kome je skoro 50 godina, izgleda savršeno. Za njega će sigurno glasati gej muškarci koji vole starije i moćne muškarce.

Vuk Kostić (28): Agresivan i namršten

– Talentovani mladi glumac koji se proslavio ulogom u filmu Život je čudo Emira Kusturice. Dobitnik je brojnih nagrada za filmska ostvarenja i pozorišne uloge. Stalni je član ansambla Narodnog pozorišta. Nosilac je braon pojasa u karateu, ali me plaši pomalo taj agresivni namršteni look: al’ sam opasan kod Kostića, što izgleda prolazi kod gej populacije. Bio mi je sladak u filmu Život je čudo, ali mi neke njegove izjave nisu toliko prijale.

Aleksandar Šapić (31): Snažni mačo rmpalija

– Jedni ga smatraju najboljim ofanzivnim igračem na svetu, a drugi najvećim frajerom srpskog sporta. Njegova snažna pojava oduzima dah i stvara dilemu da li ga se treba plašiti ili ga treba obožavati. Znamo da pojedini gej muškarci vole ogromne i snažne muškarce jer se pale na tu sirovu muškost.

Andrija Bikić (26): Svaka dlaka na mestu

– Naš najpoznatiji maneken, za koga kažu da je najbolji srpski izvozni proizvod. Andrija je među 20 najboljih muških manekena u svetu. Radio ja za najznačajnije modne kuće i bio zaštitno lice u kampanji Dolce & Gabbana. Živi na relaciji Milano-Pariz-Njujork, ali najdraži poslovi su mu ipak u Beogradu. Jedan od onih metroseksualnih muškaraca nove generacije, kome je svaka dlaka na svom mestu, uvek sređen i moderno obučen.

Boško Jakovljević (38): Savršen

– Glasinama da je gej želeo je da stane na put kada je 2005. godine najavio da će se uskoro oženiti. Još čekamo taj trenutak. Na forumima su pitali zašto se Boško uopšte našao na listi kad je omatorio i više nije aktuelan, ali se ja se tim komentarima ne bih složio. Jakovljević je u najboljim godinama i još uvek aktuelan i savršeno izgleda.

Milan Stanković (20): Voljeni plavi čuperak

– Plavi čuperak koji, nažalost, nije pobedio. Čeda Čvorak ga je kao član žirija napao kako nema šta da traži na estradi ako je kojim slučajem gej. Queeria je reagovala na taj homofobični napad, a Milan nije pao u zamku da na jedan vulgaran način dokazuje svoju heteroseksualnost, što mnogi čine.

Saša Kovačević (27): Tinejdž star

– Pravi „dečko iz komšiluka“ koji je isključivo svojim pesmama, glasom i neposrednošću osvojio ljubitelje pop zvuka, ali i stekao armiju obožavatelja i postao prava tinejdž zvezda. Na poslednjem je mestu kada je u pitanju gej izbor za najfrajera.