Sutra: Grejanje od pola miliona

Escada

Piše: Predrag M. Azdejković

Iskoristio sam sunčanu pauzu između dva kišna perioda da malo prošetam Knez Miškovom ulicom i da praktikujem svoj omiljeni hobi – razgledanje izloga. Ruku pod ruku sa prijateljicom zastajao sam ispred svakog izloga i gledao šta je u ponudi za sezonu jesen-zima. Kreditne kartice su željno iščekivale da budu upotrebljene, ali činjenica da se stanje na mom računu približava cifri minus beskonačno učinila je da samo razgledam. I tokom tog razgledanja prišli smo i izlogu kojem se ne sme prilaziti. Prošli put kada sam prišao tom izlogu dioptrija mi je sa minus 0,5 pala na minus 3,5. Ali đavo mi ne dade mira, pa priđoh opet. Ovoga puta šteta koju mi je naneo je nemerljiva.

U izlogu je izložen dugački kaput bež boje sa belim krznom oko vrata. Ništa specijalno. Ni sam ne znam zašto sam imao potrebu da spustim pogled na ceduljicu sa cenama. Pisalo je „Monton 530.500 dinara“. Malo mi se zavrtelo u glavi, zaboleše me slepoočnice, vid mi se zamutio, pa odlučih da se obratim prijateljici: „Draga, šta piše ovde? Ne vidim dobro“. Spusti i ona pogled na ceduljicu i samo se čuo vrisak. Hm, znači, dobro sam video.

Prvo što mi je palo na pamet jeste da se treba usidriti u blizini butika i čekati gospođu koja bude kupila ovaj kaput i politi je crvenom farbom, kao što to čine po svetu kada neka gospođa nosi bundu. Smatram da je zločin nositi kaput od pola miliona, dok zaposleni u pravosuđu imaju platu od devet hiljada dinara, koji bi za taj kaput morali da rade pet godina da ništa ne jedu niti piju, već samo da rade za taj kaput.

Od prvog susreta sa tim kaputom pa do danas, svaki put kada bih prošao Knez Miškovom ulicom prilazio bih izlogu da proverim da li je još tu i da li još uvek košta pola miliona. Ako sam s nekim koristio bih priliku da ga upoznam s tim kaputom, jer tako nešto se ne sreće svaki dan. Jedan prijatelj me je stavio na iskušenje konstatacijom „priznaj da bi ga kupio kad bi bio nenormalno bogat“. Razmišljao sam danima i došao do zaključka da ne bih. Sada samo treba da se nenormalno obogatim i da svoju tvrdnju dokažem.