Gej aktivista Predrag Azdejković rešio je očigledno da se dobro našali sa onima koji mu svakodnevno prete na Fejsbuku provodom predstojeće Parade ponosa, pa je na svom profilu napravio galeriju skrin-šotova sa raznim pretećim porukama pod naslovom “Biramo najbolju preteću poruku! Pobedniku sledi nagrada!”.

Poruke se kreću od uvredljivih do otvorenih pretnji ubistvom pod imenom i prezimenom. Da li je neko od nadležnih organa reagovao na ove pretnje nije nam poznato, tek teško da će iko moći da kaže da je iznenađen ako Parada ponosa i ove godine rezultuje demoliranjem Beograda i to ne zato što “neko tamo šeta” i maše zastavama duginih boja nego što MUP nije preventivno pohapsio sve koji otvoreno prete i ugrožavaju ustavno pravo na slobodu nenasilnog javnog okupljanja.

Tim povodom, pozvali smo Azdejkovića koji nam je rekao: “Pretnje za gej aktiviste su svakodnevica, koje postaju učestalije čim se u javnosti spomene gej parada. Meni je interesantno da se oni odlučuju da prete meni, iako nemam nikakve direktne veze sa organizovanjem parade i čak sam prema istoj jako kritičan. Posle 11 godina u aktivizmu, ja sam na pretnje navikao i oguglao. Mene one ni malo ne pogađaju. Više se uzrujavaju moji prijatelji i rođaci, nego ja. Pretnje ne prijavljujem policiji jer je to čisto gubljenje vremena. Prošle godine su privedeni pojedinci koji su pretili preko interneta i osuđeni su na uslovne kazne, što je ništa. Gubiti vreme, energiju, živce da bi oni dobili uslovnu kaznu, meni nije dovoljno. Zato sam pozvao svoje prijatelje da biramo najbolju preteću poruku, da se zabavljamo, smejemo i pokazujemo prstom na njih i kažemo vidite (nepismene) debile, vidite ovu sramotu Srbije. Ono što je dobro u čitavoj priči jeste da podrške ima više nego pretnji i podrška je vrlo važna i voleo bih da je bude više i da bude konkretna. Prošlo je vreme kad je bilo dovoljno da se kaže da se podržavaju gej prava, sada je vreme za konkretnu podršku koja može da se ogleda od dolaska na gej paradu, volontiranje u LGBT organizacijama, reagovanjem na nepravdu i homofobiju, do finansijske pomoći organizacijama koje zbog sveopšte ekonomske krize ukidaju veliki broj svojih usluga jer nemaju sredstava da ih održavaju. Tako je isto i kad su poznate ličnosti u pitanju, nije više dovoljno reći da se podržavaju gej prava, već da se nešto konkretno doprinese. Lejdi Gaga je šetala i pevala po gej paradama. Bred Pit je skoro izjavio da se on i Anđelina neće venčati dok se ne legalizuju gej brakovi i za legalizovanje gej brakova donirao sto hiljada dolara. Sindi Loper je otvorila svratište za mlade gejeve i lezbejke koje su roditelji izbacili na ulicu. Madona se već godinama angažuje protiv homofobije i nasilja nad LGBT osobama…”