Sydsvenskan: Nationalister hotar misshandla homosexuella

Serbien. Eurovisionschefen litar på polisen.

Extremnationalister i Serbien hotar bögar och lesbiska i samband med Eurovision Song Contest i huvudstaden Belgrad.

– Personer som visar sin homosexualitet öppet kommer att få stryk, hotar Damir Grbic, en av ledarna för högerrörelsen Obraz. Han är ordförande i Belgradavdelningen av Obraz (se faktaruta), en organisation som är emot de ”moraliskt och sexuellt degenererade” bögarna och flatorna. Grbic välkomnar alla schlagerentusiaster till Belgrad i slutet av maj.

Men:

– Två män eller två kvinnor ska inte få hålla varandra i handen eller kyssas på öppen gata. Det kommer vi att stoppa med våld. Vi bryr oss inte om vad de gör hemma eller på sina klubbar. Men vi vill inte att våra barn ska få se det, säger Damir Grbic.

Han är medveten om att hans uttalanden kommer att väcka avsky i breda lager.

– Jag struntar i om vi uppfattas som primitiva. Vi ser homosexualitet som en sjukdom.

Falska rykten

Upprinnelsen till hoten är falska rykten i serbisk skandalpress om att 20 000 bögar väntas komma till Belgrad i samband med Eurovision Song Contest. Ordföranden för Obraz, Mladen Obradovic, varnade i en tidningsintervju
för att alla försök till Prideparad kommer att stoppas med våld.

Han sade sig också vara stolt över att rörelsens medlemmar var med i den blodiga misshandeln av deltagarna i den första Prideparaden i Belgrad 2001.

Obraz har polisanmälts av ororganisationer inom gayrörelsen.

Men planerna på en parad i samband med schlagerfesten slopades. Istället har föreningen Queeria, som kämpar för
icke-våld och jämställdhet, satt igång en affischkampanj.

”Kärlek ut på gatorna. Huliganer in i fängelser” är budskapet på plakaten över hela Belgrad.

– De flesta revs ned. ”Vi väntar på er” var klottrat på många, säger Predrag M Azdejkovic, pransvarig på Queeria.

Vill mobilisera polisen

Kampanjen kommer att pågå fram till schlagerfinalen som hålls 24 maj. Syftet är att få polisen och andra myndigheter att göra sitt jobb.

– De måste skicka ett budskap till allmänheten att våld inte kommer att tolereras. Hittills har de bara stått bredvid och sett på. Besökarna i Belgrad bör undvika att skylta med sin homosexualitet, varnar Predrag M Azdejkovic.

– Det kan vara riskfyllt att vara för feminin om man är kille. Man bör inte heller klä sig alltför provocerande eller kyssas offentligt med någon av samma kön, säger han.

”Garanterade säkerheten”

Eurovisionschef Svante Stockselius vid EBU, European Broadcasting Union, säger till Sydsvenskan att han utgår från att den serbiska polisen ska göra sitt jobb.

I samband med oroligheterna som bröt ut när Kosovo förklarade sig självständigt pratade han med Serbiens president Boris Tadic.

– Då garanterade han säkerheten för alla deltagare, journalister och andra besökare. Och jag tror fortfarande på honom. Vi gör ingen skillnad på våra fans avsett vilken sexuell läggning, nationalitet eller hudfärg de har, säger Svante Stockselius.

Obraz

Obraz betyder ”kind” på serbiska, men är också synonymt med heder och ärlighet. Rörelsen grundades i slutet av 1990-talet. Den är extremnationalistisk och strängt kristen. Damir Grbic kan inte ange någon exakt siffra, men säger att Obraz har ”tusentals” medlemmar över hela Serbien. Den ortodoxa tron och den serbiska nationen är grunden. Obraz förespråkar en ”stat med Guds välsignelse istället för medborgerlig republik”. De misstänkta krigsförbrytarna Karadzic och Mladic betraktas som hjältar.

Homosexuella i Serbien

Predrag M Azdejkovic säger att homosexuella i Serbien ofta misshandlas. Enligt en opinionsundersökning tycker 70 procent av de tillfrågade att homosexualitet är en sjukdom. Över hälften är emot nöjesställen för bögar. Hotet från Obraz har väckt reaktioner internationellt. The European Pride Organizers Association (EPOA), ett europeiskt nätverk för homosexuella, bisexuella och transpersoner, har protesterat bland andra.