Nakon što je organizacija “Beograd Prajd” zatražila da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije, nastao razdor među LGBT udruženjima. Dok se jedni zalažu za usvajanje iste, drugi se oštro protive i tvrde da je to provokacija

Organizatori “Beograd prajda 2012″ zatražili su da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije, kao i da se u Krivični zakonik Srbije unese krivično delo – zločina iz mržnje. Upravo ovaj predlog zakona postao je “jabuka razdora” među LGBT udruženjima. S jedne strane su oni koji tvrde je zakon neophodan i da će parade biti, a drugi, među kojima je i Predrag Azdejković, čitav ovaj postupak nazivaju bezobrazlukom i amaterizmom.

Pokretač ove deklaracije je Goran Miletić koji kaže da su politički zahtevi koje je “Beograd Prajd” uputio vlastima u Srbiji veoma jasni i usmereni na ono što je važno za LGBT populaciju.

– Zahtevamo da se predvidi kontakt osoba u okviru svakog MUP-a u 24 grada u Srbiji, da se procesuiraju oni koji su pretili nasiljem pred Paradu ponosa 2011, da se Krivični zakonik dopuni krivičnim delom “zločina iz mržnje”, da se usvoje nesporni zakoni kao sto je Zakon o priznavanju pravnih posledica promene pola, da se usvoji Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja, da se policajci koji rade sa LGBT zajednicom prolaze stalne obuke vezano za tu temu i da se donese skupštinska Deklaracija protiv homofobije – izričit je on.

Miletić dodaje i to da će se “Beograd Prajd 2012″ održati jer svi građani Srbije imaju pravo na slobodu okupljanja.

– Beograd Prajd je nešto što će se dešavati i bilo kakve zabrane su neprihvatljive, što je bio i stav Ustavnog suda Srbije kada je odlučivao o zabrani Parade iz 2009 godine. Dakle, država će prekršiti zakon i ustav ako posegne za zabranom – upozorava dalje on.

S druge strane, Predrag Azdejković oštro kritikuje Miletića i kaže da je njegov zahtev da Skupština usvoji Deklaraciju protiv homofobije bespotrebna provokacija.

– — -Svako, ko ima makar dva grama mozga, zna da je nemoguće da se tako nešto desi u Srbiji. A kad to znamo, onda treba postaviti pitanje zašto se tako nešto uopšte zahteva. Koji su motivi Gorana Miletića da zahteva nemoguće stvari i da bespotrebno provocira? – pita se Azdejković.

On dalje tvrdi da su ostali politički zahtevi koje je Miletić izneo javnosti plagijat aktivnosti drugih organizacija koje su na tim pitanjima radile godinama, a Miletić želi sve da ih preuzme kao svoje, što je veliki bezobrazluk.

– Poteze koje u poslednje vreme vuče Goran Miletić kao glavni organizator gej parade u Srbiji pokazuje njegovu nesposobnost i amaterizam. Tu nesposobnost i amaterizam je pokazao i 2011. godine kada smo imali fijasko, a pokazuje je i sada. Neko ko se posle neuspeha nije povukao sa funkcije, već nastavio da loše radi svoj posao je pre svega karakterno loša osoba i čini samo loše za LGBT zajednicu u Srbiji. Zato sam imao potrebu da se kao gej muškarac ogradim od njegovih zahteva – izričit je Azdejković.

On dalje navodi i to da sve pokazuje da se 6. oktobra Parada ponosa neće desiti, jer nema političke podrške, predsednik i premijer se nisu sastali sa gej aktivistima, a datum je pred vratima. Pored toga, nema ni podrške iz inostranstva ni pritiska kao što je to bilo 2010. godine, a nema ni podrške drugih LGBT organizacija iz Srbije.

– Goran Miletić je usamljen u svojim aktivnostima i najverovatnije ovakvim provokacijama želi da prebaci odgovornost za neuspeh sa sebe na vlast i političare, kako bi se opravdao pred svojim donatorima – završava Azdejković.