Telegraf: Azdejković: Miletić je nesposoban, parade neće biti!

Nakon što je organizacija “Beograd Prajd” zatražila da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije, nastao razdor među LGBT udruženjima. Dok se jedni zalažu za usvajanje iste, drugi se oštro protive i tvrde da je to provokacija

Organizatori “Beograd prajda 2012″ zatražili su da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije, kao i da se u Krivični zakonik Srbije unese krivično delo – zločina iz mržnje. Upravo ovaj predlog zakona postao je “jabuka razdora” među LGBT udruženjima. S jedne strane su oni koji tvrde je zakon neophodan i da će parade biti, a drugi, među kojima je i Predrag Azdejković, čitav ovaj postupak nazivaju bezobrazlukom i amaterizmom.

Pokretač ove deklaracije je Goran Miletić koji kaže da su politički zahtevi koje je “Beograd Prajd” uputio vlastima u Srbiji veoma jasni i usmereni na ono što je važno za LGBT populaciju.

– Zahtevamo da se predvidi kontakt osoba u okviru svakog MUP-a u 24 grada u Srbiji, da se procesuiraju oni koji su pretili nasiljem pred Paradu ponosa 2011, da se Krivični zakonik dopuni krivičnim delom “zločina iz mržnje”, da se usvoje nesporni zakoni kao sto je Zakon o priznavanju pravnih posledica promene pola, da se usvoji Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja, da se policajci koji rade sa LGBT zajednicom prolaze stalne obuke vezano za tu temu i da se donese skupštinska Deklaracija protiv homofobije – izričit je on.

Miletić dodaje i to da će se “Beograd Prajd 2012″ održati jer svi građani Srbije imaju pravo na slobodu okupljanja.

– Beograd Prajd je nešto što će se dešavati i bilo kakve zabrane su neprihvatljive, što je bio i stav Ustavnog suda Srbije kada je odlučivao o zabrani Parade iz 2009 godine. Dakle, država će prekršiti zakon i ustav ako posegne za zabranom – upozorava dalje on.

S druge strane, Predrag Azdejković oštro kritikuje Miletića i kaže da je njegov zahtev da Skupština usvoji Deklaraciju protiv homofobije bespotrebna provokacija.

– — -Svako, ko ima makar dva grama mozga, zna da je nemoguće da se tako nešto desi u Srbiji. A kad to znamo, onda treba postaviti pitanje zašto se tako nešto uopšte zahteva. Koji su motivi Gorana Miletića da zahteva nemoguće stvari i da bespotrebno provocira? – pita se Azdejković.

On dalje tvrdi da su ostali politički zahtevi koje je Miletić izneo javnosti plagijat aktivnosti drugih organizacija koje su na tim pitanjima radile godinama, a Miletić želi sve da ih preuzme kao svoje, što je veliki bezobrazluk.

– Poteze koje u poslednje vreme vuče Goran Miletić kao glavni organizator gej parade u Srbiji pokazuje njegovu nesposobnost i amaterizam. Tu nesposobnost i amaterizam je pokazao i 2011. godine kada smo imali fijasko, a pokazuje je i sada. Neko ko se posle neuspeha nije povukao sa funkcije, već nastavio da loše radi svoj posao je pre svega karakterno loša osoba i čini samo loše za LGBT zajednicu u Srbiji. Zato sam imao potrebu da se kao gej muškarac ogradim od njegovih zahteva – izričit je Azdejković.

On dalje navodi i to da sve pokazuje da se 6. oktobra Parada ponosa neće desiti, jer nema političke podrške, predsednik i premijer se nisu sastali sa gej aktivistima, a datum je pred vratima. Pored toga, nema ni podrške iz inostranstva ni pritiska kao što je to bilo 2010. godine, a nema ni podrške drugih LGBT organizacija iz Srbije.

– Goran Miletić je usamljen u svojim aktivnostima i najverovatnije ovakvim provokacijama želi da prebaci odgovornost za neuspeh sa sebe na vlast i političare, kako bi se opravdao pred svojim donatorima – završava Azdejković.