Yellow Cab: Dumbledore izbačen iz ormana

Piše: Predrag M. Azdejković

Bilo bi manje iznenađenje da su Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis ili Sylvester Stallone saopštili da su homoseksualci, nego što je vest da je homoseksualac jedan od glavnih junaka romana o Harryju Potteru — čarobnjak Albus Dumbledore. Ova informacija bila je pravo iznenađenje za milione obožavalaca.

Spisateljica J.K. (nije Jelena Karleuša) Rowling saopštila je ovu činjenicu u Njujorku dok je odgovarala na pitanja čitalaca u Carnegie Hallu. Vest je obišla svet za samo nekoliko sekundi, uzrokujući hiljade komentara na velikim info sajtovima koji su objavili naslov „Dumbledore je gej“.

Pročitavši delove iz svoje megabestseler knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“, spisateljica je odgovarala na pitanja publike. Student iz Kolorada postavio je pitanje o direktoru škole „Hogwarts“: „Da li je Dumbledore, koji je verovao u snagu ljubavi, ikada bio zaljubljen?“

Autorka je odgovorila: „Moj najiskreniji odgovor bio bi: oduvek sam zamišljala Dumbledorea kao homoseksualca.“ Publika je na momenat zaćutala, posle čega je usledio gromoglasni aplauz.

Rowlingova je nastavila: „Dumbledore je bio zaljubljen u Grindelwalda (mračni čarobnjak kojeg je davno pobedio), koji je tek kasnije pokazao svoje pravo mračno lice. Da li možemo da prihvatimo Dumbledorea koji se zaljubio u drugog čarobnjaka, radije nego u vešticu, jer nas ljubav čini slepima? Njega je privukao ovaj sjajni čarobnjak koji ga je, nažalost, strašno razočarao.“

„Tako sam oduvek zamišljala Dumbledorea. Pre nekog vremena, dok sam čitala scenario za šesti film u kome je stajala rečenica koju Dumbledore upućuje Harryju — ’Poznavao sam devojku, čija kosa…’ — dopisala sam sa strane poruku scenaristima: ’Dumbledore je gej!’“, dodala je autorka.

Ipak, ni u jednom delu serijala o Harryju Potteru ne postoji nikakva konkretna naznaka da je Dumbledore homoseksualac, niti će ih biti, jer je Dumbledore poginuo u šestom delu — „Hari Poter i polukrvni princ“. Mnogi ovaj postupak spisateljice smatraju čistim dizanjem marketinške prašine i zahtevaju dokaze. Andrew Slack, predsednik Alijanse „Harry Potter“, organizacije koja broji više od sto hiljada obožavalaca, uspeo je da nađe sedam dokaza da je Dumbledore gej. Spremite se, jer su dokazi ipak neoborivi:

1. Njegov ljubimac: šarena i vatrena ptica feniks.

2. Njegovo ime: anagram imena Albus Dumbledore na engleskom daje „Male bods rules, bud“ (muška tela su zakon, druže).

3. Njegov osećaj za modu i stil: on nosi ljubičasti ogrtač, čizme sa štiklom, blistavo modroplavo odelo, cvetni šešir za Božić, i opčinjen je mustrama za pletenje, što svakako nije odlika normativne muževnosti.

4. Njegova osećajnost: Dumbledore je shvatio da je pokazivanje osećanja i neograničene ljubavi prema prijateljima i životu moćnije oružje nego strah. Njegova nadmoć nad neprijateljima ležala je u njegovoj sposobnosti da voli.

5. Njegova otvorenost: pošto je J.K. Rowling saopštila da je Dumbledore gej, dodala je da čitav serijal sagledava kao raspravu o toleranciji. Dumbledore je personifikacija tolerancije. On se borio za prava vukodlaka, džinova, kućnih vilenjaka, normalaca, kentaura, sirena…

6. Istorijska paralela: kada bi Dumbledore bio stvarna istorijska ličnost, bio bi veoma sličan Leonardu da Vinciju, koji je i sam bio homoseksualac. Obojica su bila ekscentrični geniji, mudri, samotnjaci, nežni, mirni, dragi, mistični, i obojica su imala dugu kosu.

7. Činjenica da je malo ko od nas primetio da je Dumbledore gej: bez obzira na sve dokaze o njegovoj homoseksualnosti i na to koliko miliona ljudi će opet i opet čitati ove knjige, J.K. Rowling uspela je da iznenadi i one najveće ljubitelje izjavom da je Dumbledore gej. Činjenica da to nikada ne bismo pogodili jeste ono što njegovu homoseksualnost čini tako stvarnom, pošto se svaki put iznenadimo kada nam neki prijatelj ili poznanik saopšti da je gej, jer to do tada nismo primećivali.

Kao što sam rekao, neoborivi su dokazi da su knjige o Harryju Potteru ili delo đavola i da ih treba spaliti, ili da je dotični Andrew Slack zaludni korisnik opojnih druga, ili da će ovo izbacivanje Dumbledorea iz ormana doneti spisateljici J.K. Rowling nekoliko miliona dolara materijalne koristi. Kako god, ja sam svoju kasicu-prasicu već osudio na smrtnu kaznu i samo čekam da se pojavi sedmi i poslednji deo serijala o Harryju Potteru na srpskom jeziku.