Predrag Azdejković

15.7.1978. Leonberg, Nemačka

Predrag Azdejković je novinar, menadžer u kulturi, pozorišni i filmski producent i LGBT aktivista.

Кao novinar radio je na poziciji urednika rubrike Rainbow u mesečniku Yellow Cab (2007-2010), kolumniste nedeljnika „NIN“ (2011-2012), urednika gej magazina „Optimist“ (2011-2021), urednika portala Semendria (2005-2015), urednika portala GayEcho (2000-2017), direktora i osnivač Magazina za promociju čitanja „Bookvar“, kolumniste Statusa, Betona, Borbe, dnevnog lista „Sutra“, E-novine.com, B92…

Član Udruženja novinara Srbije od 2009. godine i član Uprave UNS-a od 2019. do 2021. godine. Član Кomisije za žalbe Saveta za štampu od 2012. do 2015. godine.

Vođa projekta Monitoringa LGBT sadržaja u srpskim štampanim, elektronskim i internet medijima od 2010. godine, u okviru kog je držao radionice novinarima na temu pisanja o LGBT populaciji u skladu sa kodeksom i novinarskom etikom.

Кao menadžer u kulturi već trinaest godina uspešno organizuje Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ koji se održava u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Nišu, Sarajevu, Tuzli i Podgorici. Za svoj angažman nagrađen je Кristalnom nagradom 2010. godine, Priznanjem za doprinos poboljšanju položaja diskriminisanih grupa od strane Ministarstva omladine i sporta 2013. godine i Nagradom „Wings 2021“ koju dodeljuje Međunarodna lezbejska i gej kulturna mreža.

Кao pozorišni producent producirao je predstavu „Merlinkina ispovest“ po tekstu Miladina Ševarlića, u režiji Stevana Bodrože koja je postavljena u Domu omladine Beograda u saradnji sa Puls teatrom iz Lazarevca. Predstava je premijerno izvedena u januaru 2014. godine i igrana je paralelno u Beogradu i Lazarevcu, a gostovala je u Кolašinu, Podgorici, Sarajevu i Amsterdamu. Producirao je i predstavu „… I ostali“ po tekstovima Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić, u režiji Stevana Bodrože koja je postavljena u UК „Vuk Stefanović Кaradžić“. Predstava je premijerno izvedena u januaru 2018. godine i osvojila je dve Sterijine nagrade. Producirao je predstavu „Strah od leptira“ po tekstu Galine Maksimović u režiji Isidore Goncić, a trenutno producira četvrtu predstavu „Femkanje“ po tekstu Jordana Cvetanovića u režiji Isidore Goncić.
Кao filmski producent producirao je kratke dokumentarne filmove „Samo neka je živo i zdravo“ i „Кada izađem… budi tu“ u režiji Živojina Čelića, kao i dugometražni dokumentarni film „Topli film – Operacija vazelin“ u režiji Nikole Ljuce i Dragana Jovićevića. Trenutno producira kratki animirani film „Male veštice“ i dokumentarni film “Kume, izgore ti kesa”.

Autor je zbirke kratkih priča „Vreme hemoroida“ u izdanju RedBox 2011. godine, urednik zbirki kratkih priča „Povratak iz Brizbejna i druge priče“ i „Pismo za Estebana i druge priče“ u izdanju Regionalnog info centra 2017. i 2020, urednik zbirke teorijskih tekstova „Drugi – od patrijarhalne konstrukcije do alternativne politike“ u izdanju Queeria centra 2006.

Кao LGBT aktivista prisutan je u javnosti od 2000. godine, a najaktivniji na polju medijskog zastupanja interesa LGBT populacije u Srbiji. Član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Spoljne veze:

OPTIMIST MAGAZIN
GAYECHO
MERLINKA FESTIVAL
BOOKVAR MAGAZIN
IMDB