Pevačica Marija Šerifović je u svojoj knjizi „Ispovest“ obelodanila javno svoju seksualnu orijentaciju. Vrlo hrabro je izjavila i da je prvi orgazam u životu doživela sa ženom. Estrada i sportska scena u Srbiji pucaju od gej tračeva, ali onih koji su se deklarisali kao homoseksualci jako je malo. Ko je kriv?

SLOBODNO – Nije okolina toliko problem da se neko deklariše, mnogo veći problem može biti posao kojim se neko bavi. Za estradu je veoma rizično da neko kaže da je gej, jer može imati probleme. Na primer, u jednoj emisiji „Zvezda Granda“ Čeda Čvorak je rekao Milanu Stankoviću da nije dobro ako je gej, jer ako jeste, da zaboravi karijeru. S druge strane Marija Šerifović je sa takvom izjavom napravila sebi perfektan marketing. Ljudi iz klasičnog bisnisa takođe imaju problem da priznaju svoju seksualnu orijentaciju, jer to može da im bude kočnica za poslove – smatra Predrag Azdejković, urednik magazina „Optimist“.

Među onima koji su otkrili svoju gej seksualnu orijentaciju su pevačica Marija Šerifović, LGBT aktivistkinja Lepa Mlađenović, gej aktivisti Predrag Azdejković, Boris Milićević i Boban Stojanović i maneken, bivši mister – Vasa Nestorović.

U susednoj Hrvatskoj „lista ponosa“ je mnogo veća. Damir Hršak, kandidat Hrvatskih laburista na listi za Evropski parlament, prvi je hrvatski političar koji je javno rekao da je homoseksualac. Pevačice Severina i Nives Celzijus, hrvatske LGBT ikone, prve su podržale i gej brakove.

LGBT kvart na leto u Beogradu
ĆOŠE – U Ulici kraljice Natalije, odnosno nekadašnjoj Narodnog fronta, u junu će biti otvoren LGBT centar, koji bi ubrzo mogao da preraste u kvart posvećen LGBT osobama. Otvaranjem centra, svoje „ćoše“ u Beogradu dobiće najmanje 100.000 LGBT osoba, koliko se procenjuje da ih ima u srpskoj prestonici. Vesna Zorić iz NVO „Egal“, jedan od idejnih tvoraca ovog projekta kaže da će se na prostoru od 380 kvadrata nalaziti gej hostel, kruzing klub za muškarce, sportski centar i drugi sadržaji.