ALO: Ko je ovde peder?

Sukob između ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i državnog sekretara tog ministarstva Marka Karadžića eskalirao je prozivkom na račun sekretara, koja je odmah – utihnula!

Naime, u tekstu koje su objavile jedne dnevne novine, ministar je premijeru Mirku Cvetkoviću navodno rekao da je „sve više siguran da su tačne priče koje se vezuju za Karadžića“, a koje se vezuju za njegovo seksualno opredeljenje! I taman kada se očekivalo da se ministar oglasi i, kako se to već radi u sličnim situacijama, demantuje napise, usledila je – tišina!

Naime, ministar je i juče bio nedostupan za komentar, a u njegovom kabinetu nam je rečeno da pomenute navode treba da demantuje onaj ko ih je i izneo u javnost!- Zašto bismo se bavili spekulacijama u pojedinim medijima? Znam da vi želite kraj ove priče, ali ona je prenaduvana i ministar nema potrebu da se oglašava zbog toga. Biće zvaničnog saopštenja, ali ne znam kad – izjavila je saradnica ministra za odnose sa javnošću Saška Rakić, od koje nismo uspeli da dobijemo ni odgovor na pitanje zašto je Čiplić obmanuo javnost i nije progovorio o svom državnom sekretaru na sednici vlade, kako je obećao.

Šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović za „Alo!“ je rekao da ne može da komentariše spekulacije i potvrdio da slučaj Karadžić nije bila tema na dnevnom redu poslednje sednice.

Štaviše, u polemiku se nije upustio čak ni Karadžić.

– Sve to je veoma ružno i neću uopšte da ulazim u te priče. Znam samo da sa mnom niko nije razgovarao, a Čiplić i ja smo se dogovorili, u jedinom razgovoru koji smo imali odmah nakon pisma, da ćemo naredne nedelje sve razrešiti. Nije tačno da sam mu rekao da sam pogrešio. Iza svake reči u pismu i dalje stojim – izjavio je za „Alo!“ Karadžić.

Pominjanje seksualne orijentacije Karadžića, kao „vid političke borbe“, pripadnici i aktivisti domaćih LGBT organizacija shvatili su kao način da se „odstreli“ neko ko se iskreno zalaže za njihova prava.

Boban Stojanović iz „Kvirija centra“ kaže za „Alo!“ da je sama pomisao da je ministar u čijem je resoru sprovođenja Zakona o zabrani diskriminacije mogao javno da priča o nečijoj seksualnoj orijentaciji, najblaže rečeno, neprimerena.

– Nadam se nije istina da je ministar tako nešto izjavio. Ako jeste, onda mu nije mesto tu gde se nalazi i treba da snosi konsekvence. Jedino je čudno što se dosad nije ogradio od te izjave ili je demantovao, pošto ovako šalje javnosti veoma čudnu poruku – smatra Stojanović, a Predrag Azdejković, predsednik gej-lezbo info centra i urednik „gayecho“ veb portala, kaže da je u pitanju „stara škola skandala“.

– Ko god se u Srbiji usudi da brani LGBT prava, automatski dobija etiketu geja. U Zakonu protiv diskriminacije postoji član po kojem svako ima pravo da iznese svoje seksualno opredeljenje, ali niko nema pravo da ga za to pita, a baš Čiplićevo ministarstvo treba da sprovodi taj zakon. Ovo je bruka države, da se na ovaj način diskriminiše neko ko ne igra kako oni žele – smatra Azdejković.