Država Srbija gej populaciji ne samo da zabranjuje da sklapaju brakove ovde, već i da se venčaju u inostranstvu, tako što pripadnicima homoseksualne zajednice ne izdaje uverenje o slobodnom bračnom stanju!

Naime, to uverenje je utemeljeno Porodičnim zakonom, koji ne priznaje istopolne brakove, a svako kome zatreba taj dokument mora da navede razlog, kao i da priloži kopiju pasoša osobe sa kojom se venčava?!!

Kako za „Alo!“ objašnjava Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbijskog informativnog centra (GLIC), za dobijanje tog uverenja neophodno je podneti zahtev u kojem treba navesti razlog za izdavanje, kao i izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, uverenje o prebivalištu, fotokopiju lične karte i – fotokopiju pasoša budućeg bračnog partnera.

– GLIC-u se obratio gej muškarac kome je jedna opština u Srbiji odbila da izda potvrdu da nije u braku, a koja mu je bila potrebna za registraciju istopolne zajednice u Austriji sa austrijskim državljaninom. Kada su službenici videli da je reč o osobama istog pola, na osnovu Porodičnog zakona odbili su zahtev, ne dozvolivši mu čak ni da se venča u inostranstvu. Smatramo da takvom praksom uverenje prestaje da bude uverenje, već počinje da bude dozvola, odnosno odobrenje – objašnjava Azdejković i dodaje da čak ni oni koji uspeju da se venčaju u inostranstvu u Srbiji nemaju nikakva prava.

– Primera je mnogo… Ako stranac supružnik želi da živi u Srbiji, onda mora da se prijavi policiji i može da bude ovde najduže šest meseci godišnje, a ako mu je potrebna viza za ulazak u Srbiju, onda je još gore. Zatim, ukoliko jedan od partnera umre, drugi ne može da preuzme telo jer mu po našim zakonima nije niko i ništa, ni bračni drug, ni familija. Ista situacija je i ako je jedan partner u komi, pošto drugi ne može u njegovo ime da da pristanak na bilo šta, pa čak ni da uđe u šok-sobu. Ne može da nasledi ni porodičnu penziju, ne može da bude pod zdravstvenim osiguranjem bračnog druga niti da ostvari bilo koje pravo koje mogu obični bračni parovi – apeluje Azdejković. Čak je i nasleđivanje bračne imovine problem jer se u takvim slučajevima plaća porez od 15 odsto, pošto takav brak kod nas nije priznat, pa se smatra da se radi o poklonu.

Nadležni ćute

Kako „Alo!“ saznaje, pojedine LGBT organizacije obavestile su o ovom problemu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ipak, pošto je reč o Porodičnom zakonu, čiji predlagač je bilo Ministarstvo rada i socijalne politike, „Alo!“ je u toj instituciji pokušao da dobije odgovore na pitanja zašto se našim građanima onemogućava da čak i u inostranstvu sklapaju istopolne brakove, kao i da li će to pravilo biti promenjeno. Do zaključenja ovog izdanja iz Ministarstva se nisu oglasili.

M. S. P.