Američki Stejt department finansira srpske LGBT organizacije, otkrio je ugledni američki dnevnik “Majami herald”.

Naime, kabinet američke državne sekretarke Hilari Klinton svrstao nas je u grupu zemalja poput Hondurasa, Ugande, Malavija i Pakistana, u kojima su ubistva i progon osoba drugačije seksualne orijentacije uobičajena pojava (?!), te će, kako prenosi list, Stejt department i dalje “aktivno podržavati i finansirati ne samo LGBT organizacije u takvim zemljama, već i lokalne zvaničnike”.

S druge strane, srpski LGBT aktivisti kažu za “Alo!” da prvi put čuju da imaju finansijsku pomoć američkih vlasti i navode da su njihovi godišnji budžeti daleko od onoga što se u javnosti pretpostavlja, te da se mahom svode na 15.000 do 20.000 evra po organizaciji. Kako za “Alo!” kaže Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbijskog info centra, ta nevladina organizacija je prošle godine imala budžet jedva nešto veći od 15.000 evra.

– Iz vaših usta u božje uši. Prvi put čujem da imamo tu vrstu pomoći od SAD. Inače, stanje je takvo da kad polovina ljudi ne bi radila volonterski, ne bismo izgurali godinu. U tu sumu ulazi svi mogući troškovi, od računa za struju pa nadalje. Suprotno uvreženom mišljenju, LGBT organizacije u Srbiji su siromašne. Retko ko daje novac, a i kada daje, daje malo – objašnjava Azdejković.

I Boban Stojanović iz “Kvirija centra” takođe nije upućen u to da im Amerika pomaže, mada ističe da samo svrstavanje Srbije u grupu zemalja gde su ubistva gejeva uobičajena pojava pokazuje koliki je stepen sloboda i prava kod nas. On takođe navodi da je njihov godišnji budžet “jedva nešto veći od GLIC-ovog”, ali ne iznosi konkretnu brojku.

– “Kvirija centar” spada u organizacije srednje veličine i budžet nam je neznatno veći od onog koji ima GLIC. Problem s preciziranjem je u tome što neki donatori daju novac direktno, a drugi plaćaju određene projekte, odnosno njihovnovacse ne dobija na ruke. Za to sa Hilarinim kabinetom prvi put čujem – kaže Stojanović.

Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse je začuđen što je Srbija svrstana zajedno sa Hondurasom i Ugandom, ali pretpostavlja da je to zbog toga što u Srbiji “imamo vrlo jake i dobro organizovane ekstremističke desničarske organizacije”.

– Ne bih da komentarišem priču o finansiranju od strane Stejt departmenta dok ne bude zvanična. Što se GSA tiče, u zavisnosti od projekata, konkurišemo za sredstva na raznim mestima, od domaćih institucija i fondova do stranih fondova i ambasada. Mislim da do sada od Ambasade SAD nismo dobijali sredstva – rekao je za “Alo!” Pavlović.

Ambasada SAD: Pomažemo svima

– SAD poklanjaju veliku pažnju borbi protiv diskriminacije svih ljudi, uključujući i članove LGBT zajednice. Svi ljudi, bilo gde u svetu, treba da imaju šansu da vode produktivan i dostojanstven život, oslobođen straha i nasilja. U tom smislu, Ambasada SAD pruža pomoć organizacijama u Srbiji koje promovišu prava manjina i ranjive populacije, kao što su izbeglice i raseljena lica, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, etničke zajednice i pripadnici LGBT zajednica. Ne postoji određeni godišnji budžet za finansiranje bilo koje pojedinačne grupe, ali kada saznamo za neki projekat koji je delotvoran i obećava dobre rezultate ili projekat koji štiti ljudska prava manjinskih zajednica, mi pokušavamo da podržimo taj projekat – rečeno nam je ovim povodom u Ambasadi SAD u Beogradu.

Milan S. Prelić