Gej lezbejski info centar osudio je danas ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije, naročito kada je nastupala predstavnica Austrije Končita Vurs i tokom procesa glasanja kada je ona dobijala maksimum broj poena.

“Smatramo nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše. Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zgražavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo”, navodi se u saopštenju Gej lezbejskog info centra.

Dalje se kaže da su takvim ponašanjem komentatori RTS “diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktivma vezanim za medije”.

“Gej lezbejski info centar zahteva izvinjenje od RTS zbog diskriminatornih izjava komentatora ili će biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji”, kažu iz Info centra.

Evrovizija je već decenijama događaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope, smatraju oni i navode da je “nedopustivo da se tokom takvog događaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS”.

I hrvatski javni servis kritikovan
Hrvatski “Tportal.hr” preneo je da je doajen hrvatske evrovizijske delegacije i dugogodišnji šef delegacije Hrvatske televizije na takmičenjima Evrosonga Aleksandar Kostadinov “površnim, iritantnim, neretko čak i homofobnim stilom prokomentarisao finale Evrosonga”.
“Vurst ne znači ono što svi mislite. Još da je obrijan – doviđenja Dana International, Mislim da je obećao da će se obrijati ako pobedi’, ‘Fantastična pesma, vitka linija, odličan nastup… jedino što se nije obrijao”, neki su od komentara Kostadinova tokom nastupa austrijske pevačice, prenosi “Tportal”.