Piše: Predrag M. Azdejković

Ovo godine film Srđana Dragojevića „Parada“, dobio je Teddy nagradu u Berlinu, za najbolje ostvarenje LGBT tematike od strane publike. To nije prvi put da neki domaći film dobije ovu nagradu. Prvu je 1995. godine dobio „Marble Ass“, Želimira Žilnika. Ali, ovde nećemo govoriti o domaćim queer filmovima, već o queer nagradama.

Teddy nagrada se već 26 godina u okviru Berlinala dodeljuje za najbolja filmska ostvarenja LGBT tematike. Prvi Teddy dobio je Pedro Almodovar 1987. godine za „La ley del deseo“. To je najstarija nagrada te vrste koja se dodeljuje u kategorijama najbolji igrani, dokumentarni i kratki film, a ponekad se dodeljuju i nagrade žirija, publike i specijalne nagrade. U početku nagrada se dodeljivala nezavisno od Berlinala, a njegov sastavni deo postala je od 1992. godine. Teddy je dugo vremena bila jedina queer nagrada u okviru mainstream festivala, sve do 2007. godine kada je ustanovljen Queer lav na Venecijanskom filmskom festivalu. Filmski festival u Kanu je 2010. godine dobio svoju queer nagradu, Queer palmu. Ovogodišnju Queer palmu dobio je film „Laurence Anyways“ Xaviera Dolana, koji je otkupljen i za prikazivanje u Srbiji.

Ove tri queer nagrade su najvažnije i najuticajnije, iako skoro svaki queer filmski festival u svetu dodeljuje svoje nagrade. Tako je i sa Merlinka queer festivalom u Beogradu, koji svake godine u decembru dodeljuje nagradu Dorotina cipelica za najbolji igrani, kratki i dokumentarni queer film.

Cilj ovih nagrada je da promovišu dobra LGBT ostvarenja, koja su često ignorisana od strane mainstream festivala, koja ne stižu do bioskopskih sala i zbog toga ne donose dobit producentima, što je za njih najbitnije. Takva situacija dovodi do toga da se u queer filmove ne ulaže dovoljno i da je kvalitetnih queer filmova jako malo. Možda zato nije na odmet ponoviti reči Willa Trumana iz serije „Will and Grace“: „Odaću ti jednu tajnu koju pokušavamo da zadržimo unutar zajednice. Gej filmovi su bezveze! Ali, dok se ne promene zakoni mi imamo obavezu da idemo da ih gledamo!“.

Možda bi situaciju promenilo uvođenje Oscara za najbolji queer film, ali sumnjam da će se tako nešto ikada desiti, jer je Oscar, ovakav kakav je sada, za mnoge i previše gej.