Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović dobitnica je nagrade “Duga” koju za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije dodeljuje Gej strejt alijansa.

Nagradu joj je u Skupštini grada Beograda uručila šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, koja je prošlogodišnji dobitnik tog priznanja, uz obrazloženje da je ministarka u proteklih godinu dana bila jedna od ličnosti koja se nedvosmisleno angažovala za promociju LGBT prava i njihovo unapređenje.

Ministarku su nominovale organizacije Gej strejt alijansa, Labris i Parada ponosa, koje su između ostalog navele i da je Joksimović afirmisala kulturu ljudskih prava što je doprinelo smanjenju tenzija prema LGBT zajednici i dala ogroman doprinos u organizaciji prošlogodišnje Parade ponosa, čime je poslala jasnu političku poruku da svi građani moraju imati jednaka prava.

JOKSIMOVIĆ: PODRŠKA RAZLIČITOSTI

Joksimović je nakon što je primila nagradu rekla da LGBT populacija u njoj ima partnera i podršku i da je različitost nešto što se uvek mora poštovati.

Ljudska prava su deo evropskog zakonodavstva, rekla je Joksimović, ali je napomenula da Srbija ne radi na njihovom unapređenju zbog Evrope već zbog sebe i onoga što kao društvo treba da podržava, a to su tolerancija i poštovanje različitosti.

“Vrata mog kabineta uvek će biti otvorena za pitanja, sugestije i probleme svake manjinske grupe”, rekla je Joksimović i poručila pripadnicima LGBT populacije da niko nema pravo da ih ugrožava zbog njihove seksualne orijentacije.

Ona je navela da su LGBT organizacije pokazale odgovoran pristup u organizaciji Parade ponosa i dodala da se nada da ove godine neće biti potrebne tolike bezbednosne snage na ulicama.

“Sa moje strane imate partnera”, rekla je Joksimović koja je dodala i da je zadovoljna što je primila nagradu od Tanje Miščević, jer to pokazuje da “učimo jedni od drugih i prepoznajemo ono što je dobro”.

Miščević je rekla da priznanje predstavlja veliku obazvezu, čast i zadovoljstvo jer se pokazuje kontinuitet u razvoju ljudskih prava, kao i da proces evropskih integracija ne čini samo jedna osoba već više njih.

KIRBI: NE TREBA DA POSTOJI MRŽNJA

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je počasni član GSA, rekao je da ne treba da postoji mržnja prema drugim grupma ljudi.

Kirbi je, podsetivši da je nedavno obeleženo 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, rekao da je u tom ratu veliki broj Srba bio proganjan i ubijan samo zato što su Srbi.

“Ne treba da usmeravamo mržnju prema ljudima samo zato što su različiti”, poručio je Kirbi.

On je podsetio da je prošle godine održana Parada ponosa skoro bez incidenata, da su ljudi bezbedno šetali i izrazio zadovoljstvo što je Beograd pokazao kosmopolitski duh.

DEVENPORT: PORUKA TOLERANCIJE

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da sama činjenica da se ovakav događaj održava u Skupštini grada šalje snažnu poruku tolerancije i različitosti.

On je pohvalio inicijativu da se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeleži dodelom nagrade “Duga” i izrazio zadovoljstvo što se Srbija priključila mnogim zemljama koje obeležavaju taj dan.

Naglasivši da je izveštaj nezavisnih tela pokazao da LGBT grupe u Srbiji spadaju među najranjivije, da su izložene diskriminaciji i netolerenaciji i da je društveni stav prema njima negativan, Devenport je rekao da su napravljeni i pozitivni koraci poput donošenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i održavanje Parade ponosa.

“Nadam se da će i ove godine vlasti nedvosmisleno pokazati da svaki građanin može da uživa zakonom garantovana prava”, rekao je Devenport i istakao da svako može da bira svoj put, a da državne institucije moraju da obezbede da svako može da uživa svoja prava.

MALI: ISTA PRAVA I JEDNAKE ŠANSE

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je obaveza nadležnih da svima obezbedi ista prava i jednake šanse i da niko ne bude deo nevidljive manjine.
“Želim da Beograd bude kosmopolitski grad u kojem niko neće trpeti zato što je različit”, rekao je Mali.

On je naveo da se mora insistirati da u Beogradu svako može da kaže ono što misli, ističući da je to proces i borba za promenu svesti.

PAVLOVIĆ: KREDIBILNA NAGRADA

Lazar Pavlović iz GSA rekao je da nagrada, koja se dodeljuje treći put, već postaje kredibilna, i da u GSA žele da pohvale uspehe i pomake koji se postižu u godini za koju se nagrada dodeljuje.

On je naveo da je je ove godine bilo 33 nominacije, što je duplo više u odnosu na prošlu godine.

Dodeli nagrada prisustvovali su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska oprava Meho Omerović, kao i članovi nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

NAGRADA “DUGA”
Nagradu “Duga” ustanovila je Gej strejt alijansas i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.
Prvu nagradu “Duga” za 2012/2013 dobilo je Odeljenje za rad sa zajednicom MUP-a Srbije, dok ju je prošle godine dobila Miščević.
U užem izboru za ovogodišnju nagradu bili su Asocijacija “Duga” iz Šapca, Skupština Srbije, trans osoba i major u penziji Helena (M. V.) i novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroža.
Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa i o njoj odlučuje nezavisni žiri koji ove godine čine Miščević, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, novinarka B92 Ivana Konstantinović, novinar N1 Nikola Radišić, novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević, programski direktor Instituta za digitalne komunikacije Boris Trivan, predsednik Gej lezbejskog infocentra Predrag Azdejković, koordinatorka Labrisa Jovanka Todorović i aktivistkinja GSA Milica Radović.