24sata: Eurosong prilika za gej zajednicu Srbije

Gej aktivisti u Srbiji vide “Pesmu Evrovizije”, uz svu pompu i medijsku pažnju oko nje, kao veliku priliku da se ovdašnja gej populacija javno pokaže “glasnije i sigurnije nego ranije”, ističe danas Rojters u izveštaju iz Beograda.

Podsetivši da je prva “Gej parada” 2001. godine nasilno sprečena na ulicama Beograda, Rojters navodi mišljenje predstavnika gej organizacije “Kvirija” koji sumnjaju da će nacionalističke desničarske grupe sada to ponoviti.

Predstavnici “Kvirije” Predrag Azdejković i Boban Stojanović smatraju da postoji snažan pritisk vlasti da sve oko “Eurosonga” protekne u najboljem redu pred očima strane javnosti.

“Vlast želi da zaštiti imidž Srbije i ovo pretvori u najbolju ‘Pesmu Evrovizije’ do sada”, kaže Azdejković, koji navodi da policija vrši pritisak da obuzda ekstremiste koji bi mogli da naude ljudima gej orijentacije.

Dvojica gej aktivista takođe ističu da tokom “Eurosonga” ne očekuju anitgej nasilje na ulicama Beograda jer je druga strana srpskog nacionalizma “opsesija da budu dobri domaćini”.

“U Srbiji ne postoje gej poznate ličnosti, jer niko se nije tako izjasnio. ‘Pesma Evrovizije’ je tako gej i ‘kemp’ da će to biti šok za sistem”, smatra Azdejković.

Homoseksualnost je i dalje tabu tema na Balkanu, navodi Rojters, gde uglavnom konzervativna i patrijahalna društva na to gledaju kao na izlečivo mentalno oboljenje. Azdejković tvrdi da je pojačana homofobija u Srbiji rezultat ratova 1990. godina i uticaja Srpske pravoslavne crkve.

Sada dolazak brojnih fanova “Pesme Evrovizije”, među kojima ima njih dosta gej orijentacije, predstavlja priliku za prve javne gej kampanje u Srbiji poslednjih nekoliko godina.

Rojters ističe da su diskretno po Beogradu lepljeni posteri sa parovima istog pola uz poruku: “Ljubav na ulice – huligane u zatvor!”, koji su uspeli da prežive nekoliko dana pre nego što su pocepani ili prežvrljani.

“Možemo samo da zamolimo našu vlast: Molimo vas ako ćete zaštititi gej strance, zaštitite i gej Srbe. Stranci će ovde biti nedelju dana i odlaze, a imaće slobodu o kojoj mi možemo samo da sanjamo”, kaže Azdejković.