24sata: Platićemo Palmi troškove suđenja ako se pokaje

Nevladina organizacija Gej lezbejski info centar ponudila je danas gradonačelniku Jagodine Draganu Markoviću da umesto njega plati troškove suđenja na kojem je osuđen zbog diskriminacije LGBT populacije ukoliko se pokaje.

– Gej lezbejski info centar nudi da umesto Dragana Markovića Palme plati sudske troškove kako bi pokazali da smo spremni da mu oprostimo, ali da od njega očekujemo da se pokaje, prizna grešku i da ih više ne ponavlja – navodi se u saopštenju koje je potpisao Predrag Azdejković.

U saopštenju se navodi da nije cilj da sudovi stalno donose presude zbog teških oblika diskriminacije LGBT populacije, već da diskriminacija nestane.

– A to će se desiti onda kada ljudi koji diskriminišu prestanu to da rade. Kada Dragan Marković Palma i njemu slični shvate da čine nepravdu jednom delu srpskog društva. Kada shvate da pravda nije na njihovoj strani i da to što čine nije normalno – navodi se.

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u sredu, 2. novembra, presudu protiv Dragana Markovića zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije i naložio mu da plati sudske troškove.