Blic: Država u strahu od huligana

Vlada Srbije još nema jedinstven stav o održavanju Parade ponosa koja je zakazana za 2. oktobar. To i ne čudi, jer su sve dosadašnje poruke političara, ali i policije, jasno ukazivale na to da se država i njene institucije plaše divljanja huligana na ulicama, koji ni za prošlogodišnje lomljenje grada i napade na organe reda nisu adekvatno odgovarali.

Ako se proceni da su bezbednosni rizici preveliki, Parada može da bude otkazana.

– Još nemamo konačnu procenu koliko je održavanje gej parade rizično. Kad je dobijemo, znaćemo šta činiti, jer ništa nije vredno ljudskih života – kaže naš izvor, i dodaje da će konačna odluka biti doneta nekoliko dana pre same Parade.

Niko od predstavnika Vlade Srbije još nije izašao pred građane i podržao ovogodišnju Paradu ponosa. Nijedan ministar još nije rekao da ona mora biti održana, jer svako u Srbiji, koja hoće u Evropsku uniju, ima pravo na miran skup u borbi za svoja prava.

Pojedinci su javno iskazivali strah od mogućih nemira i lomljenja grada. Čak je i Nezavisni sindikat policije zatražio da se organima reda garantuje bezbednost, što bi zapravo trebalo da bude njihov posao.

– Vlada podržava ispoljavanje svake vrste različitosti po Zakonu o zabrani diskriminacije – kratko je „Blicu” rečeno u kabinetu Mirka Cvetkovića.

Predstavnici vlasti u Srbiji očigledno se plaše prošlogodišnjeg scenarija, u kojem je čak 6.000 hiligana lomilo grad i napadalo policiju za vreme Parade ponosa. Za nasilje na ulicama Beograda osuđeno je svega 17 osoba, a najveća kazna, koja po zakonu može da ide i na 12 godina zatvora, izrečena je Milanu Obradoviću, vođi „Obraza”, koji je osuđen na svega dve godine zatvora.

– Ako pogledamo sudske izveštaje, vidimo kome se sudilo ili nije sudilo i gde se sve došlo sa tim suđenjima. Odgovor je – nigde. Da sam ja huligan koji je prošle godine na Paradi pravio nerede i da mi ni sada ne fali ništa, pa naravno da bih i ove godine radio isto. Naša država je nesposobna i to je jako veliki problem.

Niko se nije okrenuo huliganima i rekao da sede kod kuće da ih ne polome, a govorili su sve vreme gej populaciji da ne paradiraju – kaže Predrag Azdejković.

Predsednik Gej-strejt alijanse, koja je prošle godine bila organizator Parade, Lazar Pavlović kaže da država tokom cele godine treba da se bavi smanjenjem nasilja, kao i da niko ne može biti jači od institucija države.

– Prekjučerašnje obraćanje policije javnosti shvatam kao njihovo obraćanje MUP-u i državi, a ne organizatorima Parade ponosa. Odgovornost ne mogu da snose sami učesnici budući da je reč o skupu građana po Ustavu i zakonima zemlje.

Prošle godine učesnici nisu provocirali uopšte, tako da se može govoriti samo o mirnom protestu – ističe Pavlović.

Da ja Parada ispolitizovana više nego što bi trebalo, smatra sociolog Ratko Božović, koji kaže da smo „mi veliki umetnici da vratimo stvar na početak”.

– Vraćamo se stalno na staro uz visok stepen netolerancije i uz stalno prizivanje mržnje prema onima koji nisu kao mi. Velika priča oko toga pravi još veći problem. Ne vidim zašto je ono što je već jednom bilo moguće sada ponovo neizvodljivo. Na taj način se daje šansa onima koji su protiv da ponovo budu protiv. Mnogi ovde smatraju samo svoju slobodu kao rezon koji treba da slede, a ne zanima ih sloboda drugih – kaže Božović.

Na pitanje da li mu se čini da se država plaši huligana, on ističe da mu trenutna situacija više deluje kao simuliranje straha.

– Protekle godine se pokazalo da se sve može učiniti kad se hoće – navodi Božović.