Blic: Govor profesorke Rajne Dragićević

Govor koji je studentima održala profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević pokrenuo je burnu raspravu na Internetu. Dok mnogi hvale njen istup, ocenjujući da se radi o povratku pravih vrednosti u našem društvu, drugi je kritikuju, optužujući je za elitizam i kultur-snobizam. “Blic” vas pita: Šta vi mislite o ovoj temi? Učestvujte u anketi na kraju teksta.

U debatu su se na Tviteru uključili između ostalih i Vuk Jeremić i Aleksandar Šapić. Šapić je uz link ka govoru napisao: “Govor prof. Filološkog fakulteta Rajne Dragićević. Ovakvi ljudi trebaju Srbiji. Molim vas pročitajte ga u celosti.”

Na to mu je odgovorio Nikola Parun, spominjući i Vuka Jeremića: Nadam se da su Šapić i Jeremić svesni da bi u svetu koji zamišlja profesorka koju podržavaju oni predstavljali krajnji škart?

Usledio je odgovor Vuka Jeremića: “Legitimno mišljenje. Doduše, mene je većina sveta izglasala da predsedavam GSUN, oni se sa Vama verovatno ne bi do kraja složili…”.

Aktivistia Predrag Azdejković napisao je da govor primer kultur-elitizma i kultur-rasizma.

“To je novi hit među tzv. srpskim intelektualcima, jer im je jedini uspeh koji su uspeli da ostvare u ovom društvo to što nisu starlete i ne slušaju turbo-folk!”, napisao je Azdejković na svom profilu na Fejsbuku, a oglasio se i na Tviteru.

Slično je komentarisao i Vladimir Vulić na sajtu “Digitalizuj me”.

“Ponižavati druge profesije, a uzdizati na pijedestal svoju ne priliči univerzitetskom profesoru”, napisao je Vulić.

Raspravi su se osim hiljada čitalaca “Blica” pridružili i mediji iz regije, koji su takođe preneli govor profesorke Dragićević. Govor su preneli hrvatski portali “Index” i “Dnevnik”, na čijim stranicama se takođe povela debata.

“Profesorka ovim potcenjuje svoje studente i njihov intelekt”, napisala je čitateljka “Indeksa” Julka, komentarišući tekst s naslovom: “Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša i tajkuna: Govor profesorice iz Srbije postao ht na društvenim mrežama”.

Čitalac Siks ima dijametralno suprotan stav: “Ima još nade za ovaj svet. Iako su te nade male i retke, ne treba ih gubiti definitivno. Svaka čast profesorici”.

Posetilac sajta “Dnevnik.hr” Jacob 54″ oduševljen je tekstom.

“Tako treba da deluje inteligencija, a ne da se prodaje za male pare tajkunima i političarima”, napisao je on.

S druge strane, čitalac Oky Doky zapaža: “Postoje naporni, dosadni, nezanimljivi profesori, profesori s manjkom veštine kojom bi studentnu privukli pažnju i fokusirali ga na samo predavanje. Nemoj mi samo reći da ima razlike između lošeg profesora i lošeg zubara”.