Danas: Sigurna kuća od proleća u Beogradu

Iako su mediji juče objavili da će u Nišu biti otvorena sigurna kuća za pripadnike LGBT populacije, članica niškog Gradskog veća Dušica Davidović demantovala je ovu vest. Ipak, iako će Niš ostati bez sigurne kuće za pripadnike LGBT populacije koji su nakon otkrivanja svoje seksualne orijentacije ostali na ulici, ovakvo prihvatilište će na proleće biti otvoreno u Beogradu.

Naime, prema navodima pojedinih medija, Davidovićeva je izjavila da Niš „planira izgradnju sigurne kuće u kojoj će biti smešteni homoseksualci sa područja Niša i okolnih gradova koji su sve češće žrtve nasilja ili su u konfliktu sa svojim roditeljima zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

– Nikada nisam najavila izgradnju sigurne kuće za LGBT populaciju u Nišu, o kojoj trenutno i ne razmišljamo. Ne znam kako je uopšte došlo do takve vesti, jer sam na takvu i sličnu temu napisala samo nekoliko rečenica redakciji jednog lokalnog portala. Novinarka mi je u utorak mejlom dostavila pitanje: „Iz kog razloga je od strane v.d. direktorke niške sigurne kuće Slađane Živković odbijeno da homoseksualac iz Kuršumlije Stefan Radović boravi u toj kući i zbog čega je problem boravak u sigurnoj kući u Nišu, a boravak u istoj u Beogradu se uopšte ne dovodi u pitanje?“ Osim tog pisanog odgovora nisam se čula ni sa jednim novinarom, napominje Davidovićeva.

U pisanom odgovoru na pitanje tog internet portala, koji nam je dostavljen, Davidovićeva navodi: „Prva regionalna sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja podrazumeva smeštaj žena sa decom. Prema skupštinskoj odluci i statutu ustanove nije predviđen smeštaj homoseksualaca koji su nažalost sve češće žrtve nasilja. Sledeća aktivnost uz vašu podršku može biti usmerena ka otvaranju prihvatilišta za ovu populaciju“.

Sigurne ili takozvane „rainbow kuće“ česta su pojava u mnogim zapadnim zemljama. Gotovo svaka veća metropola ima svoju sigurnu kuću za pripadnike LGBT populacije formalno od gradske ili državne administracije finansirane. Slično je i u regionu gde se do sada formalnom sigurnom kućom može Crna Gora i Albanija.

Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse, prvobitnu najavu gradskih vlasti u Nišu da će u ovom gradu biti otvoreno prihvatilište za pripadnike LGBT populacije ocenjuje kao „čudnu“, s obzirom da je to „projekat koji zahteva dug i ozbiljan rad“. Prema njegovim rečima, na proleće će u Beogradu Gej strejt alijansa uz podršku gradskih vlasti na tajnoj lokaciji otvoriti siguran prostor za pripadnike LGBT populacije, koji su odbačeni zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

– Adaptacija tog prostora je pri kraju i moći će da primi do 12 osoba. Svima kojima bude bila potrebna pomoć biće obezbeđen smeštaj, ishrana, sociopsihološka podrška, besplatna pravna pomoć, kontakt sa poslodavcima zbog zaposlenja, i tako dalje, ukazuje Pavlović za Danas. On dodaje da je Gej strejt alijansa prošle godine obezbedila smeštaj i neophodnu pomoć za tri osobe, koje su nakon otkrivanja svoje seksualne orijentacije ostale na ulici.

Azdejković: Lečimo posledicu, a ne uzrok

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbo info centra, ne vidi smisao u otvaranju sigurnih kuća za pripadnike LGBT populacije. „Na ovaj način mi lečimo posledice, a ne uzrok nasilja. Državni organi bi ovim činom samo dobili priliku da nas „ućutkaju“, jer kad god bismo mi ukazivali na nasilje sa kojim se suočavamo, oni bi nam rekli „pa evo vam sigurna kuća, pa se tamo sklonite“, napominje Azdejković za Danas.