Pripadnici LGBT populacije razumeju ogorčenje Ivice Dačića i traže da vlast kaže hoće li biti gej parade u septembru

BEOGRAD – Nek im je rekao!
Tako pripadnici LGBT populacije u Srbiji reaguju na izjavu zamenika premijera i ministra policije Ivice Dačića da mu je dosta toga što svi iz vlasti ćute o gej paradi i prebacuju odluku o njenom održavanju na MUP.

Dačić je, inače, govoreći o paradi koja bi trebalo da se održi u septembru, pozvao DS i ostale partnere iz vlasti da se izjasne da li će je biti ili ne.
– Neka DS konačno odgovori da li podržava gej paradu ili ne. Šta hoće vlast u Srbiji? Ne žele valjda da to bude policijski problem. Uvek za sve optužuju „Dačićevu policiju“ – rekao je Dačić.

Njegovo mišljenje deli i gej aktivista Boris Milićević.
– Očigledno je da bi državni organi trebalo da odluče o održavanju gej parade, a ne da se sve prebacuje na policiju. Tu je Dačić u pravu, jer policija treba da radi svoj posao, što je on i rekao, ali njen posao je da postupa po odlukama državnih organa i obezbedi da taj događaj protekne mirno – kaže Milićević. On naglašava da se Dačić nijednog trenutka nije usprotivio održavanju gej parade.

Slično razmišlja i Lazar Pavlović, jedan od prošlogodišnjih organizatora Parade ponosa. On, kao i Dačić, smatra da ne može samo MUP da se bavi paradom.
– Prošle godine smo, osim organizacionog odbora, imali i koordinaciono telo sastavljeno od naših aktivista, policije, predstavnika svih relevantnih državnih institucija, i to se pokazalo kao veoma dobro. Trebalo bi da to iskustvo prenesemo, jer je veoma značajno da u organizaciju gej parade budu uključeni svi državni organi, ne samo policija. Tada je postojala spremnost da se parada održi, a to je neophodno i sad – kaže Pavlović.

Iz DS, koji je Dačić direktno prozvao, do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar.

Azdejković: Svi se peru

Urednik portala Gej eho Predrag Azdejković priznaje da je potpuno zbunjen jer ne zna da li je vlast za ili protiv parade.
– Jedan deo DS se izjašnjava da je za, drugi se protive, nemaju stav stranke, i to me baš zbunjuje. A možda je to i njihova taktika. S druge strane, Dačić govori – „nemojte mene, ja samo radim ono što mi se naredi“ – kaže Azdejković i dodaje da se sve političke stranke peru od gej parade, a sve zarad glasova.