Kurir: Gejevi ipak prave skup!

Protest zbog napada na lezbijku u centru Beograda zakazan za sutra

BEOGRAD – Tačno u podne.

Organizacija Gej strejt alijansa (GSA) zakazala je za sutra ispred Vlade Srbije protest pod nazivom „Dosta je“. Povod su sve češći napadi na homoseksualce i gej aktiviste. U ovoj organizaciji kažu da je skup političke prirode i da nema nikakve veze sa zabranjenim prajdom.

– Skup je po Ustavu i zakonu prijavljen i ima svoju političku poruku. Dosta je napada na homoseksualce! Previše je nasilja u našem društvu, i to se hitno mora sprečiti – kaže za Kurir predsednik GSA Lazar Pavlović. On kaže da ne želi da razmišlja o desničarima i eventualnim nemirima na beogradskim ulicama.

– To je posao policije i njihove procene – dodaje Pavlović.

Gej aktivista Predrag Azdejković kaže da protest nije Parada ponosa niti je njena zamena.

– U pitanju je generalni protest protiv nasilja, koji jeste motivisan pokušajem ubistva jedne lezbijke u centru Beograda, ali je nasilje u srpskom društvu problem koji se tiče svih. Živimo u društvu u kojem je nasilje svakodnevno i u kojem je ono prihvaćeno kao normalno. Ovaj protest je protiv toga. Nasilje nije normalno, ono mora da se kažnjava, ono mora da nestane – kaže Azdejković i dodaje da je posao države da obezbedi sigurno društvo bez nasilja.

U policiji nam je rečeno da ne očekuju nikakve nemire i sukobe.