Press: Gejevi tvrde: Ovde smo legitimna meta

Zahtevi – Okupljeni poručili da od Vlade traže poštovanje elementarnih prava i sistemske mere kojima bi se preventivno delovalo na nasilnike. Sociolozi: Nemaju problema samo oni

Na poziv Gej-strejt alijanse (GSA), stotinak pripadnika LGBT populacije okupilo se juče u podne ispred Vlade Srbije, protestujući pod sloganom „Dosta je” zbog nedavnog napada na devojku A. Ž. (24) koja je, kako tvrde, nosila majicu sa LGBT oznakom.

Učesnici skupa, koji su obezbeđivale jake policijske snage, poručili su da su se okupili da bi im se omogućilo ostvarivanje elementarnih prava i da bi ukazali na rastuću diskriminaciju prema osobama različitog seksualnog opredeljenja. Predstavnik GSA Lazar Pavlović rekao je da su LGBT osobe svakodnevno izložene fizičkoj i psihičkoj torturi i pozvao Vladu Srbije da reaguje sistemskim merama.

– Pozivamo Vladu da izradi i primeni nacionalni program za borbu protiv svakog nasilja izazvanog rasnom, verskom i nacionalnom netrpeljivošću ili homofobijom – kaže Pavlović.
Odbacuju ih porodice

On je ocenio da je istražni sudija, odlukom da pusti iz pritvora maloletnika koji je nožem napao A. Ž., poslao javnosti poruku da je nasilje dozvoljeno.

– Da li je devojka trebalo da pusti da je ubiju, da bi neko u ovoj državi nešto preduzeo – rekao je Pavlović, i naglasio da se protest ne može smatrati zamenom za Paradu ponosa.

Aktivista GSA Predrag Azdejković tvrdi da većina pripadnika LGBT populacije kod nas doživljava odbacivanje od porodice, izbacivanje iz kuće, pretnje ubistvom, gubitak posla…

– Moja porodica je jedna od retkih koja je prihvatila činjenicu da sam gej. Ali znam mnoge koji su zbog toga morali da napuste roditeljski dom. Ako si gej u Srbiji moraš da se pomiriš sa činjenicom da ćeš biti diskriminisan – tvrdi Azdejković.

Sociolog Ratko Božović, međutim, tvrdi da u Srbiji nemaju problema samo homoseksualci, već svi koji drugačije misle.

– Mi smo društvo u vakuumu, ni tradicionalno niti moderno. Različitost je kod nas često meta – smatra Božović.

Još nekoliko sociologa sa kojima smo razgovarali takođe tvrdi da u Srbiji ima još ugroženih grupacija i da homoseksualci nisu jedini.

Sociolog Neven Cvjetićanin za neugodnu poziciju gej populacije okrivljuje narasle tenzije u društvu.

S druge strane, član Upravnog odbora „Dveri” Branimir Nešić ističe da su upravo gej aktivisti ti koji ugnjetavaju ogromnu većinu stanovnika.

– U pristojnoj zemlji nepristojno je reklamirati svoje seksualno opredeljenje. Niti se povećava stepen nasilja prema homoseksualcima, niti Srbija pati od homofobije. Upravo suprotno, ogromna većina građana trpi nasilne pokušaje aktivista LGBT da svoju volju nametnu kao opšti problem. A najbolji dokaz za to je što ih i mnogi homoseksualci ne podržavaju. Ako su tolerantni, kao što se predstavljaju, trebalo bi da prihvate istinski javni moral, etičko, nacionalno i versko opredeljenje, i poštujući glas većine. To, naravno, nisu u stanju jer moraju da opravdaju novac iz stranih fondova – istakao je Nešić.