Kurir: Gejevi iz Srbije idu u Crnu Goru

Ukoliko se dogodi da Crna Gora uskoro ozakoni sklapanje istopolnih brakova, gej Srbi spremni su da idu kod „đetića“ kako bi rekli sudbonosno „da“

BEOGRAD – Gejevi, juriš u Crnu Goru!

Ukoliko se dogodi da ova bratska zemlja uskoro ozakoni sklapanje istopolnih brakova, gej udruženja iz Srbije spremna su da organizuju masovnu seobu kod „đetića“ kako bi rekli sudbonosno „da“.

Predstavnici LGBT u Srbiji sa oduševljenjem su prihvatili izjavu pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Blanke Radošević-Marović podgoričkom Danu „da uvažavaju preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope i shodno s tim razmatraju mogućnosti regulisanja pravnog i socijalnog statusa istopolnih brakova“. Međutim, srpski gejevi setno konstatuju da „to kod nas neće ići tako lako“.

– U Srbiji nema političke volje da se izmeni Ustav i da se brak okarakteriše kao zajednica dve osobe, a ne muškarca i žene. Zato smo doživeli da nas Crnogorci „preteknu“ i postanu liberalniji. Kada se tamo ozakoni sklapanje istopolnih brakova, gej populacija Srbije okupiraće Crnu Goru! – smatra Boban Stojanović, gej aktivista Centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti. On tvrdi da će se „gej seoba“ pozitivno odraziti i na crnogorski budžet.

Predrag Azdejković, predsednik gej-lezbijskog info centra „Glic“, za Kurir kaže da je ovo pozitivna stvar, koja ima i „tamnu“ stranu.

– Homofobija je tamo mnogo više izražena nego u Srbiji, a mislim da je to što crnogorski političari čine čisto potkupljivanja glasova za ulazak u EU – objašnjava Azdejković, i dodaje da je i to bolje nego situacija kod nas. On naglašava da su u Srbiji zabranjene čak i vanbračne istopolne zajednice, koje su u većini zemalja EU najnormalnija pojava.

– Neki naši parovi su išli u Dansku na vrlo romantična crkvena venčanja. Nažalost, ona nisu pravno validna – objasnio je Azdejković.

Ministarstvo: Ne razmatramo ozakonjenje!

Nadležni za ljudska i manjinska prava saopštili su za Kurir da nisu razmatrali pitanje ozakonjenja istopolnih brakova i da to u „bliskoj budućnosti“ neće ni činiti.
– Tu inicijativu ne uzimamo za ozbiljno pošto u Ustavu jasno piše da je brak zajednica između muškarca i žene – objasnili su nam u ovom ministarstvu.

Srbi prvi u svetu!

Gej par iz Srbije Aleksandar Mijatović i Šantu Batačeri, pobednici takmičenje za prvo homoseksualno venčanje u vazduhu, rekli su sudbonosno „da“ 6. decembra na letu skandinavske aviokompanije SAS SK903 iz Stokholma u Njujork. Kompanija je organizovala takmičenje za parove starije od 21 godine iz svih zemalja iz kojih SAS leti, a posetioci njihove internet strane odabrali su dva muška para – jedan američki i jedan evropski.

Kalezić: Dva truta ne stvaraju „trutiće“!

Profesor teologije Dimitrije Kalezić oštro se suprotstavio ideji o ozakonjavanju istopolnih brakova u našoj zemlji.
– Znaju li ti neljudi da tako nešto ne postoji ni kod biljaka ni kod životinja?! Znaju li oni da dve pčele ne mogu ostvariti potomstvo, već im treba trut?! To je ništa drugo do bolest koja nas vodi u grobalizaciju – kategoričan je profesor Kalezić.