Kurir: Gejevi je vole

Predsednica parlamenta, koja je u najužem krugu kandidata za gej ikonu godine u Srbiji, pridobila simpatije homoseksualaca nakon što je podržala Povorku ponosa

BEOGRAD – Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović ima sve šanse da ponese titulu naj cice 2009. na izboru u organizaciji internet portala „gayecho. com“ i tako postane nova gej ikona!

Nakon izbora za naj frajera 2009, na kojem je pobedio državni sekretar za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, ovaj portal sastavio je listu od deset žena iz Srbije koje su tokom 2009. godine svojim angažmanom podržale gej i lezbijsku populaciju.

Među nominovanima je i prva dama Skupštine, za koju urednik ovog portala Predrag Azdejković navodi da je jedna od retkih političarki na vlasti koja je izjavila da bi došla na Povorku ponosa. On navodi da se ni sa jednom od nominovanih nije konsultovao, ali da je svaka zaslužila da se nađe na listi.
– To je svima njima jedno veliko hvala što nas podržavaju. Za nas je bila veoma bitna izjava Dejanovićeve da bi nas podržala, tim pre što je predsednica parlamenta, mada su njene šanse da bude prva ipak slabe. Neke druge kandidatkinje, poput Mire Karanović i Bebi Dol, mnogo su više radile na podršci, pa je izvesnije da će biti među prvima. Ne isključujem mogućnost da Dejanovićeva naloži članovima SPS da preko našeg sajta glasaju za nju, a ako se to desi, onda će značiti da joj je mnogo stalo da dobije titulu gej cice – kaže Azdejković za Kurir.

Predsednica parlamenta juče nije bila dostupna za komentar. Ali jeste šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić:
– Nisam preterano oduševljen idejom izbora gej ikone. To ko je gej ikona u Srbiji, po mom mišljenju, nije ozbiljno pitanje, ali naravno da nikome ne uskraćujem pravo da o tome odlučuje i da u skladu sa svojim vrednosnim sistemom određuje da li je neko gej ikona ili ne. Možda će mnogi građani s pažnjom očekivati rezultat tog konkursa, ali za mene to nije tema koja privlači pažnju – kaže Ružić.
Iako proglašavanje političara za gej ikone nije ništa novo, jer su te „titule“ prethodno već poneli predsednik Boris Tadić i lider LDP Čedomir Jovanović, Ružić, ipak, ne bi želeo da se njegovo ime nađe među muškim kandidatima za gej ikonu.
– To je pravo onih koji biraju. Pitajte nekog od njih dvojice da li im to odgovara – poručuje Ružić.

Među nominovanima su glumica Mirjana Karanović, pevačica Bebi Dol, Tanja Vojtehovski, Srbijanka Turajlić, Biljana Kovačević-Vučo i novinarka Biljana – Biba Petrović.

Velja: Slavica je ok

Lider NS Velimir Ilić, koji je, prema sopstvenom priznanju, imao određene simpatije prema predsednici parlamenta još 1993. godine, kaže za Kurir da mu je simpatično što je Slavica Đukić-Dejanović kandidat za gej ikonu.
– To je dobro! Istina, mis parlamenta je neka druga, mlađa. Šta ja znam, Slavica je ok. Za razliku od Čomićeve, i više od toga – našalio se Ilić.

Kao Karen Voker

U televizijskoj seriji „Vil i Grejs“, koju rado gledaju mnogi homoseksualci jer su glavni junaci naklonjeni istom polu, postoji i lik bogate alkoholičarke Karen Voker. Predsednica Narodne skupštine uhvaćena je na jednom protokolarnom koktelu u potpuno istoj pozi kao i junakinja ove serije.