Dva najlakša pitanja iz završnog testa koji su juče polagali osmaci u Srbiji bila su suviše teška za estradnjake, ali i za pojedine srpske političare, koji su izbegli testiranje

BEOGRAD – Osnovci su juče polagali završni test iz srpskog jezika, a dok se rezultati prolaznosti očekuju, Kurir je dva pitanja sa testa postavio ljudima iz javnog života.

I mnogi bi od njih popadali kao kruške da su juče zaista morali da se preznojavaju nad 20 postavljenih pitanja. Pokušali smo da preslišamo i ministre, ali su uporno izbegavali da nam se jave. Od onih s kojima smo pričali, čast estrade spasao je pevač Marinko Rokvić, a političari su pokazali nešto bolje znanje.

Dva pitanja koja smo odabrali bila su, reklo bi se, suviše laka. Jedno se odnosilo na književni opus nobelovca Ive Andrića, dok je u drugom trebalo izdvojiti južnoslovenske jezike. Bod osvaja onaj ko navede potpun odgovor. Pročitajte ko je briljirao, ko se nalupetao, a ko nam je „pobegao s megdana“. Srećom po neke od njih da su prestarili za osmi razred i da se nisu morali brukati pred nastavnicima.

Ministarstvo prosvete
POLAGANJE PROTEKLO BEZ PROBLEMA

U Ministarstvu prosvete kažu da je jučerašnje polaganje testa završeno uspešno i bez problema, a da je izlaznost na ispit bila 98,16 odsto. Osnovci s kojima smo razgovarali kazali su da test uopšte nije težak. Danas će polagati matematiku, a sutra kombinovani test. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 25. juna, a upis učenika u srednje škole je 6. i 7. jula 2015. godine.
OVA PITANJA JE KURIR POSTAVIO JAVNIM LIČNOSTIMA

1. Koja dela je napisao Ivo Andrić:
– Sve će to narod pozlatiti
– Mrtvo more
– Aska i vuk
– Pilipenda
– Priča o kmetu Simanu

2. Koji jezici pripadaju južnoslovenskoj jezičkoj grupi:
– poljski
– bugarski
– ruski
– ukrajinski
– češki
– srpski

* tačni odgovori su boldovani

kurir mala matura