Na leto nova Parada ponosa

Parada ponosa u Beogradu ove godine će najverovatnije biti održana na leto…

…ali detaljnijih informacija još nema jer LGBT organizacije u Srbiji trenutno rade na statutu te manifestacije.

STATUT – Još nemamo konkretne informacije o tome gde i kada će se Parada održati, kao ni šta pripremamo za ovu godinu. Nećemo da licitiramo datumima, ali postoji verovatnoća da ćemo Paradu održati ranije dok je lepo vreme – kaže za „24 sata” Jovana Todorović Savović iz „Labrisa”.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava juče nismo uspeli da dobijemo informaciju na koji način će pružiti podršku ovogodišnjoj Paradi ponosa u Beogradu zato što u toj instituciji „zbog reformi još nisu definisane nadležnosti”.

U međuvremenu, srpski gej aktivisti planiraju da učestvuju na prvoj crnogorskoj Paradi ponosa, koja će se 31. maja održati u Podgorici, kao i na Paradi u Hrvatskoj u junu.

– Pozvani smo na Hrvatski prajd 11. juna i planiramo da im se pridružimo u šetnji i na taj način pružimo podršku. Takođe, planiramo da odemo i u Crnu Goru, gde je Parada zakazana za 31. maj – kaže naša sagovornica.

Ona je, međutim, skeptična po pitanju održavanja te manifestacije u Podgorici i ističe bojazan da će se ponoviti beogradski scenario.

Najpoznatiji gej aktivista Predrag Azdejković smatra da Parada ponosa u Crnoj Gori ima jaku političku podršku.

– Njihovi organizatori imaju veliku podršku vlasti i Evropske unije i naš aktivistički odbor će učestvovati na toj Paradi – kaže za „24 sata” Azdejković.

Priča o podgoričkom Prajdu došla je i do stranih medija, koji pišu da u Crnoj Gori ne postoje gej barovi, restorani kao ni druga javna mesta na kojima članovi LGBT populacije mogu da se okupljaju, zbog čega su prinuđeni da se za svoja prava bore iz svojih kuća i kancelarija.

Prema pisanju AFP-a, iako LGBT populacija u Crnoj Gori živi pod stalnim pritiskom, odlučni su da Paradu održe, a podršku u tome pružio im je i premijer Igor Lukšić.

Danas presuda članovima „Obraza”

NASILJE – Viši sud u Beogradu izreći će danas presudu Mladenu Obradoviću, vođi organizacije „Obraz”, koji je optužen za organizovanje nereda povodom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine. Pored Obradovića, presude će biti izrečene još jedanaestorici članova te organizacije.