Nataša Kandić troši milione za horor spotove!

Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima za tri godine potrošiće više od 3,5 miliona evra iz donacija za kampanju u kojoj kosturi kucaju na pisaćim mašinama!

BEOGRAD – Morbidni horor u režiji Nataše Kandić!

Više od tri i po miliona evra za nepune tri godine Koalicija za Rekom (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima) potrošiće na „utvrđivanje činjenica i kazivanje istine na zapadnom Balkanu“!

Jedan od ciljeva Rekoma, za šta su snimljeni i promotivni spotovi, jeste da se sazna ko su žrtve zločina na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Za direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, koja je pokrenula inicijativu za osnivanje Rekoma, spotovi su primereni i daju jasnu poruku o mračnoj prošlosti i zločinima koji su se desili.

– Strašno je ono što se desilo, a ne spotovi koji se prikazuju – kratko će Kandićeva.

Kad smo probali da je upitamo koliko sve to košta, ona nam je zalupila slušalicu! Reklame, u kojima se pojavljuju ljudski kosturi i lutke s polomljenom glavom, radio je poznati reditelj Slobodan Šijan. Ni on nije želeo da nam pojasni koliko je to koštalo.

U budžetu na sajtu Rekoma navodi se da je samo za troškove dizajna, štampanja, radio i video produkcije potrošeno više od 40.000 evra, za troškove emitovanja spotova oko 90.000, a za promociju oko 5.000 evra.

Gej aktivista Predrag Azdejković za Kurir kaže da, iako podržava ideju o Rekomu, ima mnogo zamerki.

– Mnogi su me pritiskali da se manem kritike Nataše Kandić jer to nije pametno, što sam i učinio. Onda su se pojavili promo filmovi i više nisam mogao da se obuzdam. Spotovi su velika uvreda za žrtve, jer su loše osmišljeni i apsolutno amaterski urađeni. Treba da dobijemo želju da se potpišemo ispod inicijative Rekoma, a jedino što mogu da uradim dok gledam te spotove jeste da prasnem u smeh – objašnjava Azdejković i dodaje da je tragično koliko je novca spucano na „glupu medijsku kampanju“:

– Planirane su i pozorišne predstave. Jedva čekam da ih vidim, to će tek biti smejurija.

Ko je pisao scenario?!

U spotu „Igra“ kostur se pojavljuje iz zemlje i hvata devojčicu za ruku. U spotu „Lutka“ lutka s polomljenom glavom (prethodno joj je vojnik čizmom polomio glavu) kuca pismo na pisaćoj mašini, dok se u pozadini čuje njen glas koji objašnjava da je „jedan čika u uniformi“ ubio njene roditelje, a onda i nju, i da ne zna gde su je zakopali, te da se pretvara da je živa i čeka da je neko nađe. U poslednjem spotu „Kostur“ priča je slična, s tim što pismo kucaju ruke kostura.

Detalji Rekomovog budžeta (od 15. decembra 2008. do 31. jula 2011):

* Medijska kampanja     632.169 evra
* Osoblje za medijsku kampanju     108.080 evra
* Članovi kreativnog tima
* za medijsku kampanju     48.111 evra
* Administrativni troškovi     17.700 evra
* Faza I Rekom kampanje     139.318 evra
* Proizvodni troškovi     41.318 evra
* Troškovi emitovanja     89.624 evra
* Faza II Rekom kampanje     101.343 evra
* Faza III Rekom kampanje     217.617 evra
Ukupan budŽet koalicije: 3.544.742 evra