Posle poslednjeg napada na LGBT osobu, 26-godišnjeg gej muškarca M. P. u centru Beograda, Gej-lezbijski info centar (GLIC) zahteva promenu Zakona o oružju i municiji i Krivičnog zakonika, kako bi se dozvolio promet, nabavljanje, držanje i nošenje peper spreja u samoodbrani, jer su LGBT osobe pod stalnom pretnjom napada, a policija nije spremna da ih zaštiti i da reaguje.

Predsednik GLIC-a Predrag Azdejković kaže da je ova organizacija o svojoj inicijativi obavestila sve relevantne političke stranke i da se nada da će LGBT osobe država konačno da zaštiti.

– Ako ipak izostane podrška i zaštita državnih organa, kao što je to bio slučaj do sada, onda nema druge nego da se sami zaštitimo, a nošenje peper spreja je jedan način za to. Taj sprej je potpuno legalan na Zapadu i može se nositi slobodno, bez obzira da li ste gej, žena koja strahuje od silovatelja, ili bilo koji drugi građanin uplašen za ličnu bezbednost. Policija očigledno ne želi da nas zaštiti, jer kada su dvojica pripadnika MUP-a na poziv napadnutog gej mladića došla u subotu na Trg republike. Napadač je bio prisutan i M. P. je pretio da će „još dva sata da ga bije“. Naravno, niti je prividen, niti na bilo koji drugi način sankcionisan, pa ako policija neće da nas štiti, moraćemo to da radimo sami – kaže Azdejković.

Naš sagovornik ističe da je LGBT populacija svuda u svetu poznata po miroljubivosti i propagiranju pacifizma, ali da je u Srbiji ipak specifična situacija.

– Gej osobe su u načelu miroljubive i nikada nikoga nisu napale prve. Među homoseksualcima imate i sportiste od po dva metra, koji su veoma snažni, ali koji nikada nasiljem nisu odgovorili na provokacije. Mada, ruku na srce, njih i ne napadaju, jer svojim izgledom i ponašanjem odudaraju od stereotipa o homoseksualcima. Međutim, tolerancija ne znači da treba da pustite da vas neko bije i zlostavlja, a vi mirno ćutite – kaže Azdejković.

I predstavnik organizacije „Kvirija“ Boban Stojanović podržava inicijativu za nošenje peper spreja u cilju saomodbrane kod LGBT populacije.

– Inicijativa GLIC-a je možda pomalo i ironična, ali je svakako neophodna, jer našu manjinu u Srbiji niko ne štiti – upozorava Stojanović.

Peper sprej se, inače, koristi u svim zapadnim državama za samoodbranu, i najčešće ga nose žene da bi se odbranile od silovatelja. U Srbiji je zabranjeno njegovo korišćenje, nošenje, držanje i promet, prema odredbama Zakona o oružju i municiji, a zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina.

S. Milovanović