Press: Iz budžeta plaćaju i lezbijke

Queeria sajt

Ministarstvo kulture izdvojilo 256.500 dinara za promociju sajta udruženja homoseksulaca „Kvirija”, kažu da je to „sasvim adekvatno”

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije platilo je 256.500 dinara iz budžeta za promociju internet sajta Nevladine organizacije „Kvirija”, koja je namenjena homoseksualnoj populaciji, potvrđeno je Pressu u ovom ministarstvu. Ovo je prvi put da se novcem poreskih obveznika pomaže udruženje građana koje promoviše homoseksualizam!

Na sajtu ove organizacije navodi se da su dobili novac na konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Dodaje se da je cilj sajta „Kvirije” da „informiše gej-lezbijsku populaciju, poveća njenu vidljivost i doprinese smanjenju homofobije u društvu”.

U Ministarstvu kulture objašnjavaju da je odluka o dodeli novca „Kviriji” zasnovana na „ciljevima konkursa i značaju projekta za ostvarivanje prava svakog građanina na javno informisanje i obaveštenost, razvoj populizma i raznovrsnosti medija, što pretpostavlja mogućnost medijskog predstavljanja stavova različitih organizacija”.

Na naše pitanje da li je u redu da se novcem iz budžeta Srbije promovišu homoseksualci, Pressu je rečeno da „pitanje nije adekvatno”.

„Konkurs nije kampanja, već samo transparentan način dodele sredstava da bi se ostvarili ciljevi konkursa u oblasti informisanja, koji su u skladu sa medijskim zakonodavstvom”, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva kulture.

Urednik sajta „Kvirije” i nosilac čitavog projekta Predrag Azdejković kaže za Press da su „vrlo zadovoljni što su prvi put od države dobili novac”.

– Tražili smo duplo više novca za tehničko unapređenje sajta, promociju gej, lezbijske, biseksualne… populacije, ali i ovo što smo dobili nije zanemarujuće. Konkurisali smo i 2003, kada nam je ministar Branislav Lečić odobrio 100.000 dinara, ali novac nikada nismo dobili. Taj konkurs je poništio ministar Dragan Kojadinović, a njegov savetnik Bora Đorđević rekao je da mu ne pada na pamet da finansira pedere – kaže Azdejković.