24sata: Ministarstvo kulture pomoglo gej veb-sajt sa 256.500 dinara

NVO „Kvirija centar” je na konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dobila podršku za projekat svog internet portala…

Portal Kvirija, koji se bavi informisanjem homoseksualne populacije, dobio je za svoj rad 256.500 dinara od Ministarstva kulture, saopšteno je juče. To je prvi put da je gej i lezbijska populacija u Srbiji dobila podršku Vlade Srbije.

KORAK – NVO „Kvirija centar” je na konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dobila podršku za projekat svog internet portala, što je dugogodišnji projekat te organizacije namenjen gej, lezbijskoj, biseksualnoj, transseksualnoj i transrodnoj populaciji i koji ih svakodnevno informiše.

Violeta Ćorić, načelnica Odseka za ostvarivanje i unapređivanje prava na informisanje i razvoj medijskog pluralizma pri Ministarstvu kulture, za „24 sata” kaže da svaki građanin ima pravo da bude objektivno informisan, bilo da se radi o nacionalnim manjinama ili gej i lezbijskoj populaciji.

– O tome ko će dobiti novac odlučivala je petočlana komisija, koja je odluku donela konsenzusom – kaže Ćorićeva.

Iz Kvirije navode da je „ovo je veliki korak za gej-lezbijsku populaciju u Srbiji koja dosad nije mnogo činila na poštovanju gej-lezbijskih prava”.

– Nije to neki novac, mi državi kroz poreze i doprinose dajemo mnogo više, ali je veliki korak u menjanju svesti ljudi. Ja sam vest o ovome poslao Evropskoj komisiji i svim NVO u Evropi s kojima sarađujemo. Tako je ova mala vest Srbiju predstavila u lepom svetlu u svetu – kaže Predrag Azdejković iz „Kvirije”.

Azdejković kaže da će novac biti utrošen na honorare zaposlenima i neke programske novine – biće omogućeno ocenjivanje tekstova i komentara…

Portal je neprofitnog karaktera i promoviše aktivnosti gej i lezbijskih NVO, filmove, štampana izdanja, festivale, kulturna dešavanja, pozorišne predstave i ostala dešavanja koja mogu biti interesantna toj populaciji.

– Očekujem da odnos države prema gej-lezbijskoj populaciji bude još bolji – kaže Azdejković.

Prva odobrena pomoć nikad nije dodeljena

Kviriji je finansijska podrška Ministarstva kulture već jednom odobrena, krajem 2003. godine, u iznosu od 100.000 dinara. Međutim, novac nikad nisu uplaćen jer je došlo do promene vlasti i novo ministarstvo na čelu sa Draganom Kojadinovićem taj konkurs je poništilo, navodi Kvirija. Savetnik ministra kulture Bora Đorđević je u medijima nakon toga izjavio da mu „ne pada na pamet da daje pare za pedere”.

Pozitivna uloga SPS

Nisam iznenađen što smo dobili novac. Većina stranaka nema negativan stav prema nama, ali to ne vredi dok se ne pruži praktična pomoć. Hvala bogu pa DSS nije toliko jak, oni su s radikalima i Veljom Ilićem najjača homofobična snaga u zemlji. Što se SPS-a tiče, oni su, možda je to bilo iznenađenje, još 2001. osudili nasilje koje se desilo na gej paradi, tako da verujem da nisu kočnica poboljšanju odnosa gej-lezbijske populacije u društvu, kaže Predrag Azdejković iz Kvirije.