ALO: Predrag Azdejković podneo ostavku u SDU

Šta ću, jadan, bez funkcije?

Predrag Azdejković, najpoznatiji domaći gej aktivista, predsednik Gej-lezbijskog info centra, urednik portala www.gayecho.com i gej magazina „Optimist“, podneo je ostavku na sve funkcije i iščlanio se iz Socijaldemokratske unije!

– Evo, plačem, teške suze ridam…

Kako ću, o jadan ja, sada bez funkcije, kao slepac? Ah… – kroz smeh je započeo razgovor Azdejković, koji je, kako je „Alo!“ prvi pisao, zbog slobodnog mišljenja naišao na problem u ovoj parlamentarnoj stranci.

– Sve je počelo u martu, kada mi je predsednik IO SDU Srđan Kamperelić „prijateljski“ savetovao da podnesem ostavku zbog javnih kritika nevladinog sektora u Srbiji. Pošto je u pitanju grubo kršenje Statuta SDU i demokratske prakse, svi su iz stranke skočili da kažu da to nije način. Potegla je gomila članova, bilo je dža-bu dva-tri dana, a onda je sve otišlo pod tepih. Držao sam se organa stranke, nadao se da će oni nešto da urade… Ali, na kraju sam odlučio da podnesem ostavku na sve funkcije u SDU, kao i da se iščlanim iz stranke.

– Da li si o tom pitanju imao neku komunikaciju s predsednikom stranke Žarkom Koraćem?

– Ne, ne volim da komuniciram s njim, sveo sam to na minimum, još od kada je 2001. godine bio protiv moje priče o gej brakovima.

– Koji su ti dalji politički planovi? Možda da, zbog naprednih ideja, pređeš u naprednjake?

– Ha, ha, ha!!! Jeste da sam pre nedelju-dve bio gost na Radio „Fokusu“ kod Vučićeve žene Ksenije, gde smo se lepo ispričale, sedele, pile kafu… (smeh) Ali, ne! U SNS ne mogu nikako pošto nisam desničar. Iako to u Srbiji više nema veze s vezom, pošto se ovde desne stranke, kakva je SNS, bave pričom o pravima radnika, a levica, kao što je DS, o toj temi ćute… Jedina razlika je u „patriotskim“ i „verskim“ stavovima, po kojima se nikako ne slažem sa SNS-om.

– Pa koji su ti onda planovi ako već nećeš u politiku?

– Ne planiram da se aktiviram politički, sada mi je lepo. Ali, nikada se ne zna… Ima nekih vanparlamentarnih stranaka, poput zelenih, koje mi se dopadaju. Pokušavam da izguram gej magazin „Optimist“, da postane mesečnik. Ali, to je ovde teška muka kada su u pitanju finansije… Uglavnom, videćemo šta će biti od svega toga.