„Meka” – U javnosti se odavno spekuliše da je Beograd postao „trendi” mesto za gej diplomate, jer njihovi partneri lako dobijaju boravišnu dozvolu u našoj zemlji

Novi ambasador Izraela u Srbiji, koji bi ovih dana trebalo da zameni Artura Kola, u Beograd će dovesti svog bračnog druga, sa kojim već godinama živi u (srećnom) homoseksualnom braku, i njihovo usvojeno dete, saznaje Press.

Dobro obavešten izvor iz izraelske ambasade potvrdio je Pressu da će se u zgradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića uskoro useliti novi stanar. Nisu, iz razumljivih razloga, želeli da, pre nego što novi ambasador stigne, odaju njegovo ime – to, kako nam je objašnjeno, nije praksa u svetu diplomatije – kao ni to da li će stvarno kao svog supružnika prijaviti dugogodišnjeg muškog partnera. Ako to bude slučaj, par će – kako to protokol nalaže – organizovati prijeme i zajedno ići na njih…

Počela nagađanja

Srbija već važi za „Meku” među diplomatama-homoseksualcima, jer se nalazimo na listi zemalja koje omogućavaju ambasadorima da njihovi partneri bez ikakvih problema dobiju boravišnu dozvolu. Zato se u javnosti često spekulisalo da se među ambasadorima, otpravnicima poslovima i konzulima nalaze i brojni homoseksualci, koji dolaze sa izabranicima svojih srca. Ovo bi, ipak, bio prvi put da u Srbiju dođe legalan muško-muški par sa usvojenim detetom.

Gej ambasadori nisu retkost ni u Izraelu – u ovoj zemlji nisu potpuno ozakonjeni homoseksualni brakovi, ali Jerusalim priznaje bračne zajednice ozvaničene u inostranstvu i pruža velika prava i još veće pogodnosti za „neregistrovane bračne zajednice” – pa se već može pretpostaviti ko će biti budući Beograđanin.

Prvi „pik” mogao bi da bude Jicak Januka, o kojem je britanska javnost naširoko pisala pre nekoliko godina, kada je trebalo da bude postavljen za ambasadora u Angoli. Tada je na videlo izašlo da će Januka u Luandu povesti i svog supruga, Britanca Majkija Goldstajna, što je bio prvi put da jedan izraelski diplomata javno kaže da će svoju „drugu polovinu” povesti na diplomatski zadatak. A istopolni partneri ambasadora u mnogim zemljama uživaju sva prava kao i heteroseksualni.

Drugi je Josi Avni-Levi, trenutno zaposlen na mestu portparola izraelskog ministarstva spoljnih poslova. Iza Avni-Levija, rođenog 1962. godine, bogata je diplomatska karijera, koja ga je, između ostalog, vodila u Berlin, Bon, Varšavu, ali i Beograd, gde je već živeo nekoliko godina. Osim umećem u politici on se proslavio romanima i kratkim pričama koje je dugo objavljivao pod pseudonimom. Tek kada je „izašao u javnost” sa priznanjem da je homoseksualac, Avni-Levi je počeo da knjige – prevođene na mnoge strane jezike – potpisuje pravim imenom.

Šalju ga po kazni

Predrag Azdejković, LGBT aktivista i predsednik „Gej lezbijskog info centra” kaže za Press da Srbija nije najbolja sredina za osobe homoseksulane orijentacije, ali i da će mnogo veći problem sa gej ambasadorima imati naši predstvanici države nego šira javnost.

– Da li on dolazi ovde po kazni? Poznato je kakva je atmosfera u Srbiji za LGBT osobe. Ne znam koliko će on kao ambasador imati kontakata sa običnim svetom jer sumnjam da će baš sa svojim partnerom da ide na pijacu i da se kreće među običnim ljudima. Kao i svako čudo, i to će da traje tri dana, i narod će da se navikne. Ipak, najzanimljivije će biti kako će državni funkcioneri da se ponašaju prema njemu. Počev od toga kako će da sroče, recimo, pozivnicu za koktel za njega i njegovog bračnog druga, pa do razgovora sa njim – kaže Azdejković.