E-novine: Alarmantan stepen homofobije

Gej lezbejski info centar (GLIC) poslao je u utorak pismo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u kome se predlaže osnivanje Saveta za borbu protiv homofobije koji bi činili aktivisti LGBT nevladinih organizacija, stručnjaci za ljudska prava i predstavnici državnih organa, koji bi zajedno radili na donošenju Strategije za unapređivanje položaja LGBT osoba i borbu protiv homofobije, kao i osnivanje Kancelarije koja bi tu strategiju sprovodila

U saopštenju koje potpisuje predsednik ove organizacije Predrag M. Azdejković se tvrdi da neredi na ulicama Beograda 10. oktobra i poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ”je stepen homofobije alarmantan u Srbiji i da treba što pre započeti proces rada na rešavanju tog problema”.

”Smatramo da je u odnosu na nacionalne i verske manjina, LGBT manjina, kao najbrojnija, zapostavljena od strane države, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i društva uopšte. Takođe, LGBT manjina je trenutno jedna od najugroženijih u srpskom društvu i poboljšanje njenog položaja zahteva hitne korake.”

GLIC je u aprilu 2010. poslao molbu predsedniku Republike Borisu Tadiću da primi delegaciju srpskih GLBT aktivista na Dan borbe protiv homofobije, 17. maja, kako bi ga upoznali sa stanjem seksualnih manjina u zemlji. Iz Tadićevog Kabineta, međutim, do danas nije stigao zvaničan odgovor, a GLIC je potom najavila da će pokrenuti akciju u kojoj će svakog dana na adresu kabineta slati molbu u kojoj se traži zvanični sastanak.