E-novine: Pretnje bombom gej aktivistima

Iako se o organizaciji beogradske Parade ponosa 2011. još uvek ni ne razmišlja, srbijanski fašisti su već počeli da se pripremaju za razbijanje iste. Pretnje su ovoga puta upućene predsedniku Gej lezbijskog info centra (GLIC) Predragu Azdejkoviću

Kako se navodi u saopštenju koje je GLIC prosledio medijima, izvesni Zoran Radosavljević ostavio je u nedelju, 5. decembra, predsedniku ove organizacije na Fejsbuku poruku sledeće sadržine: ”Predraže molim te da organizuješ gej paradu u 2011. Samo znajte bice bombe! SMRT PEDERIMA”. U saopštenju koje potpisuje Azdejković se kaže da državni organi ne rade dovoljno na smanjenju stepena homofobije u društvu.

”Huligani koji su razbijali se nazivaju decom i predstavljaju kao žrtve, roditelji uhapšenih huligana kao pravednici, političari koji su najviše doprineli da se Parada ponosa održi 2010. godine sada pokušavaju da se ‘operu’ kod svojih glasača.”

Podsetimo da je već 10. oktobra uveče, dok je Beograd još uvek nezvanično bio u nekoj vrsti vanrednog stanja zbog izliva gneva ”srpskih mladića”, gradonačelnik srbijanske prestonice Dragan Đilas direktno okrivio organizatore Prajda za nemile događaje. Sa Đilasom su se skoro u potpunosti složile desničarske parlamentarne stranke SRS, DSS i NS koje su kao najodgovornije za nasilje označile vlast koja je dozvolila održavanje Parade. Stranka Velimira Ilića je čak zatražila oslobađanje ”nevino uhapšenih” dečaka sa fantomkama.

Sve ovo je, prema mišljenju GLIC, jasan pokazatelj da će se i na narednoj Paradi ponosa ponoviti sličan rušilački scenario, ukoliko vlast ne počne ozbiljno da radi na rešavanju problema homofobije, ksenofobije, rasne, verske i nacionalne mržnje.

”Umesto toga političari vrše pritisak na gej aktiviste da odustanu od Parade ponosa, kako ne bi imali problem s kojim bi morali da se suoče. Gej lezbejski info centar će u narednom periodu zatražiti podršku svih političkih stranaka za donošenje Nacionalne strategije za borbu protiv homofobije i osnivanje kancelarije koja bi tu strategiju sprovodila”, zaključuje se u saopštenju.