Kurir: Palma: Neću s pederima!

Dragan Marković otvoreno zamerio koalicionim partnerima socijalistima što su u Glavni odbor SPS uvrstili homoseksualca Borisa Milićevića

BEOGRAD – Šta će gej u Glavnom odboru Socijalističke partije Srbije?!

Ovo je prva reakcija Dragana Markovića Palme, lidera JS, koalicionog partnera SPS i osvedočenog protivnika gej parade, na odluku socijalista da u Glavni odbor stranke prime osnivača Gej-strejt alijanse (GSA) Borisa Milićevića.

– Jeste Dačić rekao da će gospodin osnivač GSA da sarađuje s nevladinim organizacijama. On može da sarađuje ispred SPS, nemamo ništa protiv, ali JS se s tim nikad neće složiti! Na svim mitinzima i skupovima, bez obzira na to da li Dačić stoji pored mene, govoriću da sam protiv gej parade i da ne podržavam to. Ako ne budemo u koaliciji, nikom ništa. Ali stav neću menjati – poručuje Palma, uz opasku da je 94 odsto članova SPS i glasača protiv gejeva.

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić Palmine izjave smatra legitimnim političkim stavom.

– Izbor Milićevića je logičan jer se kao jedinka, levičar i ekspert u radu nevladinih organizacija opredelio da znanje stavi u funkciju rada SPS kao moderne levice. On je jedan mali delić moćnog mozaika koji se zove SPS – ističe Ružić.

Novopečeni član GO SPS Boris Milićević potvrdio je da je pre učlanjenja u SPS bio u SDU Žarka Koraća, ali nije želeo da pojasni kako je za tako kratko vreme prešao put od Koraća do Dačića.

Pavlović: Neka i ostali slede SPS

– To je lična odluka Milićevića. Njegova je odluka da to bude SPS. Nadamo se da će i ostale stranke slediti primer ove partije – kaže Lazar Pavlović, predsednik GSA.

Azdejković: Kao Harvi Milk

– Ljudi u Srbiji ulaze u moćne partije zarad ličnih interesa, ali se nadam da će od ovog Milićevićevog čina korist imati i gej zajednica u Srbiji. On želi da bude prvi gej narodni poslanik, kao Harvi Milk. Nadam se da će mu uspeti – kaže Predrag Azdejković, urednik Gej eho portala.

Smeta mu i Dragojević

Lideru JS nije po volji ni izbor Srđana Dragojevića u GO SPS.

– On je u filmu „Lepa sela, lepo gore“ prikazao Srbe u najgorem genocidnom svetlu. Za nas, kao koalicionog partnera SPS, on je neprihvatljiv – tvrdi Palma.