Piše: Predrag M. Azdejković

Ala vreme leti. Opet su oni dani u godini, kad je Parada ponosa glavna tema. Šekspir 6i rekao mnogo buke ni oko čega, ali ta buka uspe da uguši sve aktivističke i političke zahteve Parade ponosa. Da li se možda sećate koji su bili politički zahtevi prošlogodišnje parade? Ne, zato što ih niko nije čuo, zato što ih nijedan medij nije objavio, zato što su glavna vest bili huligani… Prošlogodišnja parada je imala politički zahtev da se donese Nacionalna strategija za borbu protiv homofobije. Taj zahtev je ignorisan, strategija nije doneta, tako da je uspeh prošlogodišnje parade jedino to što je Srđan Dragojević uspeo da snimi nekoliko kadrova za svoj film. Parada je prošla, a političari su LGBT populaciju skinuli sa dnevnog reda, jer, dobili su paradu, šta više hoće. U toj tišini po pitanju LGBT prava isplivalo je početkom godine pitanje gej brakova. Ustav Republike Srbije zabranjuje brakove između osoba istog pola i iskorišćena je inicijativa Srpske napredne stranke da se pored njihovog zahteva, uputi i zahtev za brisanjem te ustavne zabrane. Aktivisti Gej strejt alijanse, inspirisani Ivicom Dačićem, nisu podržali tu inicijativu izjavivši da još nije vreme i da treba čekati još pet do deset godina. Slična inicijativa je postojala 2001. godine, a pokrenula ju je Socijaldemokratska omladina – i tada se mogao čuti isti argument, nije vreme, čekajte deset godina. Čekalo se deset godina i jedino što se promenilo jeste da sada aktivisti podržavaju vlast i pričaju da nije vreme.

Početkom jula opet su bili aktuelni gej brakovi. Mediji su pisali da će predlogom Građanskog zakona biti legalizovani istopolni brakovi, jer 6i se tim predlogom brak definisao kao zajednica dva lica. Takav predlog bi bio protivustavan i ne 6i bio u skladu sa Porodičnim zakonom, ali bez obzira na to predlog je bio tema interesovanja javnosti neko vreme. Predlagači su na kraju odustali od te definicije braka, a nikome nije palo na pamet da spomene vanbračnu zajednicu, koja je takođe definisana samo kao zajednica muškarca i žene. Trenutno, istopolni parovi nisu zakonski prepoznati i oni ne postoje, što znači da istopolni parovi nemaju pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje, na nasleđivanje penzije, nije regulisana zajednička imovina, moraju da plate porez na poklon ako naslede imovinu svog partnera preko testamenta, ne mogu da odlučuju o lečenju svog partnera ako on za to nije sposoban, ne mogu da preuzmu telo svog partnera ako on premine u bolnici, ako je partner strani državljanin on ne može da ostane u Srbiji… Postoji inicijativa da se predloži promena Porodičnog zakona kojom bi se vanbračna zajednica proširila na istopolne parove, ali me ne bi iznenadilo da dobijemo odgovor da još uvek nije vreme.

Trenutno je opet aktuelna gej parada i kao da gledamo reprizu od prošle godine, jer i dalje čujemo iste priče od istih ljudi. Dragan Marković Palma traži zabranu gej parade, Dragan Đilas se protivi paradi i ne zna čemu ona služi, a Ivica Dačić preti da neće obezbeđivati paradu ako je ne podrži Vlada i najavljuje da će opet biti nereda na ulici. Ako bolje razmislimo, političari ovakvim izjavama ohrabruju huligane da opet izađu na ulice i razbijaju Beograd. Ono što je problematično jeste da je temu Parade ponosa na svetlo dana izneo Ivica Dačić, a ne sami organizatori, tako da se plašim da će političari opet preuzeti svu medijsku pažnju, a da o političkim zahtevima Parade ponosa opet ništa nećemo saznati. Veliki je problem što su političari generalno najveće zvezde društvene scene, te tako i same Parade ponosa, a da za godinu dana nisu apsolutno ništa uradili po pitanju poboljšanja položaja LGBT populacije. Nijedan zakonski predlog nije podnet niti izglasan, niti je bilo priče kako poboljšati položaj LGBT populacije i sve inicijative LGBT organizacija su ignorisane. Plašim se da će Parada ponosa opet biti sama sebi cilj, da će LGBT populacija opet biti skinuta sa dnevnog reda i ignorisana godinu dana do sledeće parade i tako ukrug.

Godine prolaze a životi LGBT osoba u Srbiji nisu nimalo bolji i sve veći broj ljudi napušta ili planira da napusti zemlju, jer ne može da čeka slobodu večno, kad može da je ima odmah u nekoj drugoj državi… Političari, naročito oni koji pričaju kako je Srba sve manje, nemaju nikakav problem da LGBT populaciju puste niz vodu i da im pokažu gde su vrata! Ta praksa mora da prestane i LGBT populacija mora da se izbori za položaj legitimnog dela ovog društva, koja ima ista prava kao i svi drugi.

(Autor je urednik GauEsho portala)