Uprkos pretnjama policija nije adekvatno obezbedila tribinu „Transseksualnost u tranziciji”

Predsednik Gej-lezbijskog info centra Predrag Azdejković, koji je u subotu napadnut na međunarodnom filmskom festivalu „Merlinka” u Sarajevu, kaže da ga nasilje neće sprečiti da sledeće godine ponovo ode u Sarajevo. U razgovoru za „Politiku” Azdejković kaže da nije ozbiljnije povređen i ne krije zadovoljstvo što je zatvaranju ovog međunarodnog festivala u nedelju uveče prisustvovalo „pola Sarajeva”.

– Ja sam u BiH stranac i nisam mogao da prepoznam napadače, ali sam na osnovu pretnji koje su nam upućene preko društvenih mreža shvatio da su u pitanju pripadnici neke ekstremističke organizacije. Oni su bili maskirani i bilo ih je 14, a meta napada bili smo moja koleginica Gordana Mitrović i ja, kao i dvoje gej aktivista iz Hrvatske i voditeljka tribine koja je zadobila najteže povrede.

Sve se brzo desilo – napadači su upali na tribinu „Transseksualnost u tranziciji“, gađali publiku i učesnike tribine flašama i porazbijali tehniku i zvučnike. Iako se policija relativno brzo pojavila, načinjen je propust u obezbeđenju jer snage reda nisu bile prisutne sve vreme – uprkos najavama napada na učesnike „Merlinke” na „Fejsbuku”. Kada smo mi organizovali festival „Merlinka” u Beogradu policija je uvek bila prisutna dva-tri sata ranije – priča Predrag Azdejković.

Festival, koji je završen u nedelju uveče, dobio je ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki i drugi put se organizuje u Sarajevu, uz podršku Gej-lezbijskog info centra i Doma omladine iz Beograda, a cilj festivala je promocija prava i kulture LGBT osoba.